El president de la Generalitat, Quim Torra, va donar a la consellera de Salut, Alba Vergés, un ultimàtum de 48 hores per nomenar un nou secretari de Salut Pública després de dos mesos amb el càrrec vacant.

Així ho han confirmat fonts de Presidència a ElNacional.cat. De fet, el mateix president Torra ha revelat en la sessió de control al Govern d'aquest dimecres que va ser ell mateix qui li va suggerir el nom del director de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon.

 

D'aquesta manera, Torra va donar dos dies a la consellera republicana per resoldre aquesta situació davant les crítiques de l'oposició per la importància del càrrec en un moment de greu crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia del coronavirus.

Josep Maria Argimon ICS - ACN

El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon | ACN

Argimon va ser nomenat aquest dissabte per substituir l'anterior secretari, Joan Guix, que va dimitir el passat 28 de maig per motius personals. Argimon compaginarà el nou càrrec amb el de la direcció de l'ICS.

Des del Departament de Salut no han volgut entrar en la qüestió: "Tenim molta feina, estem centrats en l'epidèmia i no entrarem en possibles polèmiques amb el president".

La renúncia de Guix

Guix va deixar el càrrec per motius de salut aprofitant que en aquell moment la intensitat de pandèmia estava baixant. Tanmateix, Guix continua com a president de la Corporació Sanitària del Maresme i la Selva.

Abans d'arribar a la secretaria general, Guix va ser director del Servei Regional al Camp de Tarragona de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i gerent de l'Institut Municipal de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona.

Les mesures d'Argimon

Els rebrots al Segrià i l'àrea metropolitana, però, van augmentar considerablement la pressió cap a Vergés perquè nomenés un nou secretari de Salut. En els primers dies al càrrec, Argimon ja ha posat com a objectiu arribar als 500 rastrejadors i realitzar 30.000 proves PCR diàries.

L’actual director gerent de l'Institut Català de la Salut, càrrec pel qual va ser nomenat el juny del 2018, ha desenvolupat diferents responsabilitats al Sistema de Salut de Catalunya. Entre setembre del 2012 i fins al gener del 2016 va ser el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Des de febrer del 2016 i fins al juny del 2018 va ser subdirector del CatSalut.