Les primeres paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, en la sessió de control al Govern celebrada aquest dimecres han estat per reiterar el seu suport als membres de la Mesa de la darrera legislatura, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, i els CDR de l'Operació Judes, fet que ha provocat la irritació dels diputats de Cs i el PP, que l'han acusat de no contestar les preguntes que li feien.

Respecte el judici contra els membres de la Mesa del Parlament, Torra ha retret als grups de l'oposició el seu posicionament. "Em fa vergonya que empareu aquest judici contra persones que eren companyes vostres", ha acusat. "És un atac a les votacions del Parlament, que és la seu de la sobirania del poble català. Al seu costat sempre", ha manifestat. 

Per altra banda, el president també ha expressat el seu suport a la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que avui declara per primer cop al Tribunal Suprem per les acusacions de corrupció durant la seva etapa coma directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

 

"Avui es jutja una dona honorable, valenta, que s’estima la cultura catalana i que és una treballadora infatigable", ha reivindicat. "És impossible que Laura Borràs tingui un judici just", ha afegit recordant els termes amb què ahir el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, es va referir al procés.

El president Torra també ha recordat els dos CDR de l'Operació Judes que ahir van quedar amb llibertat sense mesures cautelars. "Ara ja tothom sap que aquesta operació només volia traslladar por a la ciutadania", ha denunciat. "Què ha canviat amb el govern més progressista de la història", ha preguntat irònicament.

La gestió del coronavirus

En les preguntes al president, gairebé totes han estat relacionades amb la gestió de la pandèmia del coronavirus del Govern. La líder de Cs i l'oposició, Lorena Roldán, ha acusat el cap de l'Executiu de tenir més interès en "queixar-se per les competències que els havien tret" i "dir que ho farien millor que Espanya" que en "preparar" tots aquells aspectes que "eren de sentit comú". "Clar que aquest sabem que no és el seu punt fort", li ha etzibat. Roldán, doncs, ha apuntat que calia "reforçar l'atenció primària i el sistema de rastrejadors".

Lorena Roldán Parlament Job Vermeulen

La líder de Cs, Lorena Roldán, en un ple postpandèmia | Job Vermeulen

"Moderi's, senyora diputada, que ara representa que són el centre moderat", li ha respost Torra, qui ha explicat que "el Govern ha donat la cara en tot moment" i que no vol tancar Catalunya, argumentant d'aquesta manera que "s'ha d'aprendre a conviure amb el virus". També ha anunciat que s'està estudiant la possibilitat de tancar tot l'oci nocturn de Catalunya i ha recordat que els rebrots s'estan produint a tot l'Estat. 

Amb un to més cordial, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Torra concreció en les mesures, "a les quals donem suport", i ha manifestat la seva preocupació pel número de rastrejadors i la tardança en el nomenament del nou secretari de Salut Pública. També ha proposat prohibir i evitar algunes activitats, tot i que no les ha especificat.

miquel iceta parlament - acn

El líder del PSC, Miquel Iceta, a la sessió de control d'aquest dimecres | ACN

El president li ha agraït les propostes i el suport del grup socialista i també el del ministre de Sanitat, Salvador Illa, a les mesures preses per la Generalitat i ha exposat que la situació "és preocupant, però menys del que ho era al març". "Havíem arribat a tenir 1.500 persones a l’UCI, per tant la situació és una altra", ha comentat. Torra ha recordat al líder socialista la triplicació de rastrejadors i l'augment de PCR per part del Govern.

Per la seva banda, la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach, amb un to més semblant al de Roldán que al d'Iceta, ha retret a Torra un altre cop les declaracions de la portaveu del Govern , Meritxell Budó, que va assegurar que amb una Catalunya hi hauria hagut menys morts; l'advertència del conseller d'Interior, Miquel Buch, sobre el número de mascaretes enviades pel govern espanyol i el polèmic tuit de la consellera a l'exili Clara Ponsatí.

jessica albiach parlament - acn

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha acusat Torra de "fracassar" en la gestió del coronavirus | ACN

"Fa poc més d’un mes que tenen la gestió exclusiva i som la comunitat que més casos té. Seria just que reconeguessin que es van equivocar quan es van saltar la fase 3 amb un sistema de rastreig que no estava preparat. Tenim menys rastrejadors que Mallorca i el País Valencià", ha acusat. "Hi ha municipis que estan contractant els seus propis rastrejadors. Tenia moltes idees pel govern espanyol, però ara veiem com estan fracassant", ha retret.

Lluny de deixar-se menjar per la crítica, Torra ha demanat a la portaveu dels comuns moderar-se en la crítica "a governs d'altris". "El govern del que participen ha portat Espanya a liderar els rànquings de la pitjor gestió. Ho ha vist tot el món", ha constat. En aquest sentit, Torra ha recordat que el seu Executiu va ser el primer en demanar el confinament, el salari mínim i les mascaretes obligatòries en la 'nova normalitat'. Ara bé, també ha admès que no han sabut "informar bé" i els canvis fets en la gestió de les residències.