El president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, ha emplaçat al Govern en funcions a "prendre decisions" que impliquin noves restriccions per frenar la pandèmia de la Covid-19 i ha posat en dubte que el 14 de febrer puguin celebrar-se les eleccions previstes a Catalunya.

En una entrevista concedida a RAC1 aquest dimecres, Torra s'ha identificat amb els partidaris de la "línia dura" contra la Covid-19 i ha recomanat al Govern que "s'anticipi" amb noves mesures contra l'avenç de la pandèmia, perquè aquesta "és la clau en aquesta lluita contra el virus".

Partidari de tornar a tancar bars i restaurants si cal

Si el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, recomanés el tancament de bars i restaurants, Torra seria partidari de "firmar aquesta nit el decret de tancament de tot". "Les decisions que pots prendre avui no esperis ni una hora a prendre-les", ha recalcat Torra, que ha demanat "sentit de l'anticipació" i "explicar a la gent la veritat".

Preguntat per si, veient l'evolució de la pandèmia, pensa que es podran celebrar les eleccions del 14 de febrer o caldrà ajornar-les, ha assegurat: "Jo ara crec que no es farien". "Estarem en una pujada", ha argumentat Torra, que ha recordat que al País Basc i a Galícia ja van haver d'ajornar-les. "Si es poden fer, fantàstic, però siguem raonables", ha remarcat el president inhabilitat, que ha destacat que no es pot "permetre" que se celebrin unes eleccions sense garanties que tothom podrà exercir el seu dret a vot.

Pel que fa a les restriccions per a aquestes festes nadalenques, Torra ha dit que el que es demana és "un petitíssim sacrifici, que és passar Nadal amb la família estricta, sense moure'ns de casa, teletreballant tot el temps possible".

"Desgraciadament, ja no podrà ser un Nadal com ens pensàvem que seria. Haurem de passar un Nadal exclusivament en la nostra bombolla familiar. Hem de reduir totes les interaccions al màxim. Tot això ho sabem ja. Per tant, prenguem ja les decisions per anar per aquesta via", ha afirmat.

Identificat amb el discurs de Merkel

Torra s'ha mostrat "molt identificat amb el discurs d'Angela Merkel" sobre les restriccions aplicades a Alemanya per evitar més morts i ha subratllat que "la lluita per la vida passa per davant de tot".

Segons Torra, veient l'empitjorament de les dades epidemiològiques després de l'última flexibilització de les restriccions, es constata que el Govern "ha ensopegat amb la mateixa pedra" que en la primera onada.

Torra ha reconegut que el Govern "podria haver fet més" per evitar les morts a les residències de gent gran durant la primera onada i, preguntat per si el conseller Chakir El Homrani, d'ERC, hauria d'haver dimitit, ha eludit respondre per no generar un "conflicte polític", si bé ha sostingut que si no s'han fet bé les coses, "cal assumir les responsabilitats".

D'altra banda, ha reconegut que mesos enrere va oferir a l'epidemiòleg Oriol Mitjà i a un altre doctor el càrrec de "comissionat especial amb rang de conseller", però no es va poder concretar.