Aplaudiments pel discurs, la súplica de la cancellera alemanya Angela Merkel avui al Bundestag. A pocs dies per celebrar el Nadal, avisa que s'han d'enfortir les restriccions: "No pot ser que ara abans de festes tinguem molts contactes i a continuació sigui l'últim Nadal amb els avis perquè hem desaprofitat l'oportunitat de fer alguna cosa", ha argumentat. Merkel, desesperada, ha dit que la situació actual no pot seguir en aquesta deriva.

A més, reconeix les competències dels lands però avisa: "Les xifres són les que són i hem de fer alguna cosa, les restriccions són competència dels estats federats, però jo i el Govern central tenim una responsabilitat especial". I ha posat exemples dels perills, com les botigues de menjar preparat o les paradetes: "És molt dur i ho sento molt, i ho sento des del més profund del meu cor, però si el preu és un dia pagar 590 morts, és totalment inacceptable des del meu punt de vista". Els aplaudiments, des de la cambra, no han parat de repetir-se.

Més restriccions

Com a propostes que ha marcat: s'oposa a l'obertura d'hotels perquè les famílies es puguin reunir durant les vacances de Nadal i Cap d'Any i està d'acord amb les recomanacions per tancar botigues després de Nadal fins al 10 de gener. Un dels perills més importants que assenyala Merkel és el contacte que les famílies puguin tenir amb l'avi i l'àvia.

També demana que es posi fi a l’assistència escolar necessària a partir del 14 de desembre, que s’allarguin les vacances escolars de Nadal, que es tanquin completament tots els negocis menys els imprescindibles a partir del 24 de desembre, i que treballi des de casa pràcticament tothom.

Vídeo subtitulat en anglès:

Vídeo doblat al castellà: 

Malgrat tot, també ha reconegut que les vacunes que es puguin posar durant el primer trimestre del 2021 no seran suficients per suposar un "canvi significatiu" pel que fa als resultats. Les súpliques han vingut precedides per la defesa dels nous pressupostos de l'any que ve, que preveuen un nou endeutament de 180.000 milions d'euros per combatre la crisi desfermada pel coronavirus.

No paren de créixer els positius

L'Institut Robert Koch, autoritat sanitària pública alemanya per a malalties, ha anunciat aquest dimecres una nova xifra rècord diària de morts a Alemanya de 590 persones, cosa que eleva el total des de l’inici de la pandèmia a 19.932, amb més d’1,2 milions d’infeccions. Aquests 590 morts d'avui són els que precisament Merkel ha posat d'exemple en la seva intervenció.

L’alternativa d’extrema dreta per a Alemanya (AfD), el major partit de l’oposició i els crítics més ferotges de les polítiques de pandèmia del govern, s'oposa a les restriccions. La codirectora d'aquest partit, Alice Weidel, va demanar que es posessin fi als "tancaments contraproduents" i va criticar el que va anomenar el maneig "sense sentit i grotesc" de Merkel de la pandèmia: "Ella tanca els ciutadans i destrueix indústries senceres", sentencia.