El president de la Generalitat, Quim Torra, ha revelat les tres condicions que proposa per negociar amb el govern espanyol. 

Els punts que proposa el president són els següents:

  1. L'autodeterminació com a base de la solució política de Catalunya, com va passar a Escòcia. 
  2. La llibertat dels presos polítics i dels exiliats.
  3. Mecanismes a la Unió Europea per a permetre la integració dels nous estats. 

Aquestes tres demandes van ser, precisament, les que va traslladar també al president de Flandes, Jan Jambon, en la trobada d'aquest dissabte. Torra i Jambon - en un comunicat conjunt- van demanar a la Unió Europea "mecanismes que puguin permetre la integració de nous estats independents nascuts per vies democràtiques". Va ser la principal reivindicació d'un acord que els dos representants polítics van signar en el marc d'una trobada que es va celebrar al Palau de la Generalitat. 

En el darrer mes, Quim Torra ha intentat posar-se en contacte amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a través de trucada telefònica en múltiples ocasions, però no li ha estat possible parlar amb ell. 

El gabinet de Torra va trucar per primera vegada a la Moncloa el dissabte 19 d'octubre a primera hora de la tarda. Des del despatx de Sánchez se'ls va comunicat que el president espanyol estava reunit però mirarien de localitzar-lo.Vint minuts més tard, des de la Moncloa es va tornar la trucada per comunicar que de moment no podien posar-los en contacte. 

El president no ha llençat la tovallola tot i que la tensió entre els dos homòlegs s'ha disparat. Torra va decidir tancar la qüestió enviant una contundent carta al líder socialista en resposta a la seva negativa a contestar-li el telèfon amb l'argument que ha de condemnar abans la violència. “Vostè no m'ha de donar lliçons a mi de condemnar i lluitar contra la violència perquè jo, igual que el moviment independentista durant tots aquest anys, he lluitat sempre i condemnat sempre totes les violències. Totes”, ha advertit el president català. La missiva no va tenir resposta. 

El proper contacte, dimarts

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, es reunirà de dimarts vinent, 3 de desembre, amb el PSOE per parlar sobre la investidura. "Es presenta amb la normalitat d'una ronda de contactes d'algú que vol ser president del govern espanyol. Hi donem una certa rellevància perquè fins ara no se'ns havia cridat", ha comentat Borràs aquest diumenge a Rac1. "Es tracta d'un gest de 'fair play' o de mínima cortesia parlamentària que no s'havia produït fins ara. Veuré de seguida si la reunió de dimarts ha de servir d'alguna cosa o és només cosmètica", ha reblat la portaveu de JxCat.

En paral·lel, Borràs ha descartat cap suport al PSOE a canvi d'ofertes com ampliar l'Estatut –una de les propostes dels socialistes a ERC, segons 'El País'-. "No estem parlant de tenir més autonomia, de tenir una carretera o un tren. La situació és molt més greu", ha volgut deixar clar la portaveu de JxCat.

Borràs també ha demanat la implicació d'un mediador internacional per abordar la relació entre Catalunya i Espanya, ja que es tracta d'un conflicte que apel·la directament als drets humans. "El diàleg es va trencar quan va aparèixer la figura d'un relator. És imprescindible una mediació internacional per resoldre el conflicte, que és de drets humans", ha insistit la portaveu de JxCat al Congrés.