Catalunya i Flandes han sumat forces per demanar a la Unió Europea "mecanismes per permetre la integració de nous estats independents". La decisió l'han materialitzada aquest dissabte el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president de Flandes, Jan Jambon, que han signat un acord que aposta per "l'autodeterminació pacífica" com a "base per a una solució política". 

La reivindicació ha omplert ràpidament les capçaleres belgues i múltiples diaris s'han fet ressò de la notícia. 

De Standaard

El diari flamenc De Standaard explica que durant la seva visita oficial a Catalunya, el primer ministre ha demanar al president europeu Charles Michel i al comissari europeu Didier Reynders que prenguin les mesures de la UE contra l'empresonament dels polítics catalans condemnats pel procés. 

La Libre Belgique

El Libre Belgique és contundent i titula: "Jan Jambon fa una crida a Europa perquè actuï per Catalunya". El rotatiu, que detalla el comuicat conjunt de Torra i Jambon, ha apuntat que aquest últim -com el seu predecessor Geert Bourgeois (també N-VA)- ha donat suport a la causa catalana. "Aquest no és un període normal per a Catalunya", explica després de la trobada que ha durat 45 minuts. Le Libre posa pel cas d'Escòcia d'exemple i argumenta que "la solució s'ha de trobar per les negociacions i les urnes, i no pels tribunals". 

SCEPTR

La web de noícies nacionalista flamenca SCEPTR publica el manifest conjunt dels dos presidents i apunta que fan una crida conjunta a la Unió Europea per facilitar la "integració de nous estats independents que s'han produït democràticament"També recorda que a l'octubre, el Tribunal Suprem espanyol "va condemnar els nou polítics catalans més importants a penes molt severes pel seu paper al referèndum d’independència del 2017". Escòcia torna a aparèixer en l'article, on segons Jambon i Torra -diu- una solució al conflicte espanyol-català "ha de venir a través del diàleg polític i no a través dels tribunals". El SCEPTR explica que aleshores "molts polítics flamencs van condemnar les penes per als seus homòlegs nacionalistes catalans" i lamenta que la Unió Europea s'hagi "mantingut constantment en silenci" sobre aquest tema i  ho consideri "una qüestió interna espanyola".

Knack

La revista setmanal belga Knack destaca la declaració del primer ministre de Flandes al titular: "No són temps normals per a Catalunya". A més de detallar la reunió de Torra i Jambon, el Knack assegura que Jambon té apreci per als catalans. "Manté amistats a Barcelona i va ser observador en diverses enquestes derivades del gran referèndum d’independència". L'article també dona més context entre les relacions dels dos països. "El president català va creure important l'any passat després de les eleccions que Bourgeois fos el primer líder del govern estranger a rebre oficialment a Barcelona". Per això, també ha insistit que Flandes té una gran hospitalitat per a Carles Puigdemont i els altres membres del govern que viuen a l’exili. 

De Tijd 

De Tijd, diari belga que es centra principalment en els negocis i l'economia. L'article posa el focus en el diàleg i explica que els polítics coincideixen que la solució s’hauria d’aconseguir mitjançant la negociació i no mitjançant la intervenció dels tribunals. De la reunió que han mantingut Torra i Jambon en subratlla que han fet una crida a la UE per prendre mesures. "Europa ha d'establir un mecanisme que permeti la integració a la Unió de nous estats independents que han sorgit democràticament", destaca. 

HLN.BE

Het Laatste Nieuws, el diari més popular a Flandes en neerlandès i amb seu a Anvers, titula amb el reclam que la UE "faciliti la integració de nous estats independents". En la notícia també es menciona la trobada i el comunicat conjunt que han redactat Torra i Jambon.