L'expresident de la Generalitat Quim Torra és conegut pel seu escepticisme amb el procés de diàleg amb l'Estat espanyol. Aquest cop, en declaracions als mitjans de comunicació, durant la Marxa independentista Nord, ha assegurat que la taula de diàleg "no és important per a Catalunya".

Torra ha carregat contra la taula i ha argumentat que es tracta d'una estratègia on "alguns busquen una fotografia". L'expresident ha reivindicat que les taules de diàleg que la gent reclama "són aquestes marxes, la determinació i acabar ja el procés d'independència".

 

També ha destacat la implicació de l'independentisme a l'hora de mobilitzar-se i ha dit que l'aposta ha de passar per un "objectiu concret" que impliqui "la ciutadania i les institucions".

Posar data al referèndum

L'expresident de la Generalitat veu amb molt bons ulls la proposta de referèndum de la CUP, però "posa l'incís en concretar". "El país necessita concretar. No podem anar sense saber ni què estem debatent, ni per què ho estem debatent", ha reblat Torra.

En aquest sentit, l'expresident exigeix "una data i un pla" per a la solució del conflicte català. Torra considera que l'independentisme "ha descarrilat" i dona per fet que les desavinences entre els diferents partits sobiranistes "hi seran sempre", si l'independentisme en conjunt no es posa d'acord. 

Paluzie pressiona els partits

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que les mobilitzacions populars per commemorar l'1-O demostren el "valor" que s'atorga al referèndum "tant per la victòria que va representar" com pel "deure" de fer complir el seu mandat.

"El missatge als polítics és ben clar. La gent està disposada, mobilitzada, no renuncia a l'1-O, i us demana que feu la independència", ha assegurat en declaracions als mitjans des de Sant Julià de Ramis. Paluzie ha dit que les marxes que es fan aquest dissabte arreu del país insten a "mantenir la mobilització i la pressió" per "poder preparar una declaració d'independència efectiva".

La presidenta de l'ANC ha afirmat que tot i que les protestes es fan en llocs on hi va haver una forta actuació policial, l'objectiu és destacar "el coratge de la gent". "La idea no és recrear-se en la violència policial, sinó en el coratge de la gent. Malgrat la violència, l'Estat no se'n va sortir, i hi va haver urnes i paperetes pràcticament arreu", ha assegurat Paluzie. "Es va votar i es va guanyar", ha remarcat.

Les tres Marxes

Les declaracions de l'expresident de la Generalitat i la presidenta de l'ANC s'han donat en el context de les Marxes independentistes. La de Ponent ha partit a les 6:00 del matí des de Fraga i ha arribat cap a les dues del migdia a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, on se celebra un dinar de germanor. La Nord ha començat cap a les 8 h a Sant Julià de Ramis i ha arribat a Aiguaviva al voltant d'un quart d'una del migdia. Algun incident ha tingut lloc a la primera marxa, on la Guàrdia Civil ha identificat alguns dels participants. 

La tercera de les marxes, la Sud, ha començat a les 14 h a Vinaròs i arribarà a les 21h a la plaça 1 d'octubre de Sant Carles de la Ràpita. Aquestes caminades reivindicatives han estat organitzades per l'Assemblea, Òmnium Cultural i l'Assemblea de Municipis per la Independència en el quart aniversari del referèndum d'autodeterminació. De fet, els tres recorreguts passen per diversos punts molt simbòlics d'aquella jornada, on la policia espanyola va reprimir amb més força els votants catalans. 

Imatge principal: Quim Torra en un acte . ACN