Les tres marxes per reivindicar el mandat de l'1-O ja han començat. La de Ponent ha partit a les 6:00 del matí des de Fraga i ha arribat cap a les dues del migdia a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, on se celebra un dinar de germanor. La Nord ha començat cap a les 8 h a Sant Julià de Ramis i ha arribat a Aiguaviva al voltant d'un quart d'una del migdia. Algun incident ha tingut lloc a la primera marxa, on la Guàrdia Civil ha identificat alguns dels participants. 

La tercera de les marxes, la Sud, ha començat a les 14 h a Vinaròs i arribarà a les 21h a la plaça 1 d'octubre de Sant Carles de la Ràpita. Aquestes caminades reivindicatives han estat organitzades per l'Assemblea, Òmnium Cultural i l'Assemblea de Municipis per la Independència en el quart aniversari del referèndum d'autodeterminació. De fet, els tres recorreguts passen per diversos punts molt simbòlics d'aquella jornada, on la policia espanyola va reprimir amb més força els votants catalans. 

Marxa Ponent 

La marxa de Ponent, després de les identificacions de la Guàrdia Civil ha arribat a Alcarràs, concretament a Lo Casino, un punt amb un valor simbòlic molt important, ja que l'1-O es va convertir en un col·legi electoral i es va aconseguir fer fora els agents de l'Estat. 

 

En aquesta marxa hi han participat unes 300 persones, que han caminat fins a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, on es fa un dinar de germanor. 

Marxa Nord 

La marxa de Sant Julià de Ramis ha començat a les 8 h amb la presència del president Quim Torra, i ha estat la més multitudinària. Més de 3.000 participants han arribat al destí, Aiguaviva, a les 12:15 hores. També s'hi ha desplaçat la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, tot i que ella ha decidit participar en la marxa Sud que surt al migdia de Vinaròs. Abans, la manifestació Nord ha passat per la plaça 1 d'octubre de Girona i l’escola Verd de la ciutat, un punt on la repressió policial va ser especialment dura.

 

A la seu de la Generalitat a Girona, els assistents han desplegat una gran estelada a la façana de l'edifici, mentre que a l'escola Verd han deixat mig miler de clavells.

Sant Julià de Ramis, on es van denunciar fins a 34 lesions, hi havia de votar el president Puigdemont, però la intervenció de la Guàrdia Civil a primera hora del matí no ho va permetre. En total, es van mobilitzar 137 antidisturbis. Això però no va evitar que Puigdemont votés i va provocar la recordada imatge del president canviant de cotxe en un túnel per a poder dipositar la seva papereta a Cornellà de Terri.

Marxa del Centre

La tercera de les marxes per la independència, la Marxa del Centre, ha començat a les 14h a Vinaròs i arribarà a les 21h a la plaça 1 d'octubre de Sant Carles de la Ràpita.

Centenars de manifestants s'han unit a la marxa convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per reivindicar el mandat del referèndum d'independència de l'1 d'octubre de 2017. Aquesta tercera marxa ha iniciat a Vinaròs (Castelló) i acabarà a Sant Carles de la Ràpita (Tarragona). En el seu recorregut passarà per Alcanar, les Casetes d'Alcanar, l'Hostal Montecarlo (Casetes d'Alcanar), abans d'arribar a terres tarragonines.

A la imatge principal, la marxa Nord surt de Sant Julià de Ramis /  ACN.