En el quart aniversari de l'1 d'octubre, l'independentisme analitza el moment actual i quines coses cal millorar. El concepte més repetit és "unitat" de totes les forces. Ho va demanar el diputat Albert Batet aquesta setmana al Parlament de Catalunya i també ho ha fet seu, avui des de TV3, l'exconseller Joaquim Forn. En paral·lel, el president Quim Torra també analitza què ha significat l'1 d'octubre i què 'hauria d'haver fet millor.

Què va 'fallar'?

Des de twitter ha escrit: "L’1-O és una data. Res no hauria passat si no s’hagués fixat un dia per l’embat. I l’1-O és un pla, treballat durant molts mesos (i que només va fallar perquè no vam defensar la República proclamada). Per mi les lliçons apreses són: data, pla i desobediència sostinguda al carrer": Així doncs, lamenta la "no defensa de la República proclamada" i considera que l'èxit hagués estat en allargar de forma "sostinguda" la desobediència al carrer.

La mobilització, per tots els sectors independentistes en un clar retrocés respecte el 2017, és una eina política que no s'ha de perdre. També des d'Esquerra argumenten que la taula de diàleg ha d'anar en paral·lel a la mobilització al carrer i el moviment i la reivindicació de la societat civil des dels carrers.

quim torra TUIT

Tuit de Quim Torra

El caràcter combatiu de Torra no sorprèn. Aquesta setmana ha reclamat a la majoria absoluta independentista del Parlament que "sigui capaç de plantejar a la ciutadania un pla i un horitzó determinat sobre com aconseguir la independència". 

Pel que fa a l'aniversari de la seva inhabilitació, Torra ha afirmat rotundament que no es penedeix de res. "Fa un any que vaig sortir del Palau i tornaria a fer el mateix. Estic pendent del segon judici per haver fet el mateix i per estar al costat dels drets fonamentals i els drets dels pobles", ha afegit.

En paral·lel, el president a l'exili Carles Puigdemont ha aprofitat la commemoració dels quatre anys del referèndum de l'1-O per defensar la persistència de l'exili i el paper del Consell per la República. "Aquests quatre anys hem demostrat que hi ha camí, que hem continuat el camí, i que hi ha formes de victòria que són a les nostre mans", assegura Puigdemont en un missatge amb motiu de l'1-O que va fer públic ahir al vespre.

En el vídeo, davant d'una senyera i una bandera europea i amb el logotip del Consell per la República com a fons, Puigdemont adverteix que la pervivència de Catalunya com a nació només és possible com a Estat independent. "Tots els règims passats i presents s'han encarregat de demostrar que Catalunya mai serà acceptada com a tal dins de l'Estat espanyol", ha sentenciat.