L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, reclama endurir les mesures per evitar l'escalada de contagis que està vivint Catalunya aquestes últimes setmanes. Reclama a les autoritats espanyoles i catalanes mesures com portar "mascareta obligatòria, toc de queda abans de mitjanit, antígens a farmàcia, passaport, teletreball i, com França, obligació de vaccinació personal essencial."

A més, el president inhabilitat fa una crida a la responsabilitat ciutadana  davant l'evolució de la pandèmia. "Avancem-nos i tornem a posar la vida i la salut primer", diu Torra, que va dirigir el país en els moments més crítics de la pandèmia de la covid-19. També recorda que "som a dos mesos del començament del curs escolar i això no pot continuar així".

Situació límit

Quim Torra considera que "cal ser molt previsors, i aplicar mesures tan valentes i severes com calgui per frenar realment una l’expansió actual".  L'expresident ja va ser molt contundent la setmana passada quan, arran de la propagació de la variant Delta, va considerar com a "negligència i irresponsabilitat" el fet d’obrir-ho tot sense tenir-ho tot previst.

En les darreres hores s'han registrat 8.585 nous contagis. Es torna així a la tendència de la setmana passada, amb més de 8.000 nous contagis diaris. A més, cal tenir present que la xifra de més de 8.500 contagis es dona en un context on s'ha decidit deixar de fer testos als contactes estrets que són asimptomàtics, per tant és molt possible que les altres xifres de contagis que s'exposen dia a dia siguin més altes. Segons BIOMOSC, estem en un context on el nombre de casos setmanals detectats a Catalunya ja és el més gran de la pandèmia, amb una positivitat molt elevada. Actualment, el percentatge de positivitat de les proves que es realitza se situa en el 18,59%.

TUIT Quim Torra coronavirus

Tuit del president Torra / Captura de pantalla

Possibles noves restriccions

També cal tenir en compte que el Govern ahir va anunciar noves mesures, com ara el tancament de tots els establiments a les 00:30h o les renions amb un màxim de 10 persones. L'executiu català també està estudiant la possibilitat d'implementar el toc de queda, tal com s'ha fet al País Valencià.

A més, els aforaments en comerços, activitats culturals, actes religiosos o en equipaments esportius han de ser del 70% i la setmana passada ja es va clausurar l'oci nocturn, després de la seva posada en marxa el passat Sant Joan. El conseller de Salut, Josep Maria, Argimon també va denunciar que "les dades són més que péssimes" i que no va preveure aquesta explosió de casos .

 

Imatge principal: L'expresident de la Generalitat, Quim Torra / ACN.