El president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat aquest dijous al vicepresident, Pere Aragonès, fer substitucions en els consellers nomenats a proposta d'ERC, però aquest ho ha rebutjat, segons han explicat fonts de la Presidència a Europa Press.

Segons ha avançat Catalunya Ràdio, el president ha cridat el vicepresident per a fer-li aquest plantejament, després d'explicar-li que volia fer canvis en l'Executiu en tres de les conselleries designades a petició de JxCat. Torra ha substituït a la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Fonts de la Vicepresidència consultades per Europa Press han assegurat que tant ells com el partit tenen "tota la seva confiança" en els consellers que ocupen els seus càrrecs. Asseguren que hi ha molta feina per fer i que els consellers estan treballant "intensament" en els seus àmbits contra la pandèmia, en al·lusió a la consellera de Salut, Alba Vergés; el d'Ensenyament, Josep Bargalló, i el de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani.

La visita de Quim Torra i Carles Puigdemont a Cotlliure aquest mes d'agost no es va limitar a un homenatge a la tomba d'Antonio Machado. Els dos presidents van aprofitar la trobada a la Catalunya Nord per intentar tancar les carpetes pendents, entre les quals, el calendari electoral. Torra volia convocar les eleccions abans de la vista per la seva inhabilitació al Tribunal Suprem del 17 de setembre. Per contra, no compartien aquesta idea ni Puigdemot ni la cúpula de JxCat, en ple procés de construcció com a partit, que no han amagat la voluntat de retenir l'agenda, encara que això comportés que sigui el Suprem qui tombi el president de la Generalitat. O precisament per aquesta raó, perquè el Suprem acabi inhabilitant un president de la Generalitat en exercici per haver penjat un cartell al balcó del Palau.

L'acord final entre els dos presidents, segons fonts coneixedores de la conversa, passava perquè Torra -que ja havia intentat sense èxit fixar els comicis per al 4 d'octubre- assumia no convocar les eleccions, però, en contrapartida, JxCat acceptava la remodelació de Govern que el president decidís. La reunió, amb passejada inclosa davant dels fotògrafs, s'havia completat de manera satisfactòria per a totes les parts.