El president a l'exili, Carles Puigdemont i el president de la Generalitat, Quim Torra, s'han trobat a la Catalunya Nord. En concret, a Cotlliure, on han visitat la tomba de l'escriptor Antonio Machado.

Amb la imminent caiguda de la República espanyola i la victòria franquista, Machado va sortir el 22 de gener del 1939 de Barcelona cap a França amb un grup en el qual també l'acompanyaven el filòsof Joaquin Xirau i l'escriptor Carles Riba. El 28 de gener van arribar a Hotel Bougnol-Quintana de Cotlliure, al Rosselló, i poc menys d'un mes després, el 22 de febrer, Machado moria a l'exili.

"Sempre que visito Cotlliure, des dels anys vuitanta, aprofito per fer una visita a la tomba de Machado i la seva mare, Ana Ruiz, morts a l'exili. Avui he tingut l'honor de fer-ho amb el president Quim Torra", ha indicat Puigdemont en el seu Twitter.

Retrobament a casa

D'altra banda, els dos presidents també han recordat que s'han pogut veure a casa, ja que Cotlliure es troba a la Catalunya Nord. "Retrobats a casa amb el president", ha destacat Torra en una piulada també en el seu compte personal de Twitter. Amb les mateixes paraules s'ha manifestat Puigdemont: "Retrobats en terres catalanes".


Els dos tuits van acompanyats de les imatges on es veuen els dos presidents davant la tomba del poeta, sobre la qual llueixen dues banderes republicanes espanyoles, diversos rams de flors i missatges en paper. En les fotografies Torra i Puigdemont van vestits de manera informal amb texans, mentre que el primer va amb una camisa de quadres i el segon grisa.

Puigdemont i Torra en la tomba de Machado / Twitter 

Els presidents Puigdemont i Torra en la tomba de Machado / Twitter

Es dona el cas que Puigdemont es troba des de fa dies a la Catalunya Nord. Ahir va participar la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de (Conflent), on va pronunciar en una conferència que es va titular Independència desactivada? En aquesta va assegurar que l'Estat "ha fracassat en l’intent de decapitar i liquidar” l’independentisme. Això ho demostra el fet que malgrat que els dos principals partits independentistes, ERC i JxCAT, tenen actualment els seus presidents i secretaris generals “a la presó o a l’exili” -—en referència a ell mateix i Jordi Sànchez per JxCAT i a Oriol Junqueras i Marta Rovira per ERC—, cap d’ells “ha abandonat l’objectiu d’una República independent” i va manifestar la seva intenció de seguir lluitant per la via política per assolir aquest objectiu. També va apostar per una confrontació intel·ligent amb l'Estat, davant el bloqueig de tot intent de diàleg. 

D'altra banda, el dijous va participar en un acte la Maternitat d'Elna, que organitza el Comitè de Solidaritat Catalana, junt amb els consellers a l'exili Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest era el primer cop que es feia fora de Perpinyà després que a finals de juny Louius Aliot, del partit de Marine Le Pen guanyés les eleccions municipals.