El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha impartit aquest dimarts una conferència al Fòrum Justícia del Col·legi d'Advocats de Madrid, on ha defensat l'actuació judicial contra el procés. Precisament, al mateix temps que en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya començava el judici als exmembres del Parlament durant l'1-o, acusats de desobediència.

 

Lesmes ha començat la seva intervenció, presentat abans per l'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, posant de relleu la importància del bon funcionament de les institucions. "El 'leitmotiv' del Consell durant aquest mandat ha estat garantir la fortalesa i la independència del Poder Judicial espanyol.

"Desafiament independentista"

Segons Lesmes, aquests són els 3 reptes principals que ha hagut d'afrontar la justícia de l'Estat: la corrupció, que produïa una gran desconfiança en la població; el desafiament independentista de Catalunya i la crisi de la Covid-19.

Respecte al "desafiament independentista", el president del Tribunal Suprem ha destacat la tasca dels jutges i magistrats en una situació d'especial transcendència per a la democràcia a Espanya. "La Justícia va respondre amb la fermesa necessària", ha puntualitzat.

Respecte al problema de la corrupció, i amb l'objectiu de traslladar a la societat un missatge de confiança en la resposta judicial, Lesmes ha esmentat alguns dels mecanismes de suport als jutges que el Poder Judicial va posar en marxa, entre ells el reposador de causes contra la corrupció, que ofereix als ciutadans una manera de conèixer l'acció de la justícia al marc global de la lluita contra la corrupció; i el portal de transparència.

Justícia en temps de Covid

Quant a l'excepcional situació generada per la pandèmia del Covid-19, Lesmes ha assenyalat que el Poder Judicial va treballar intensament en velar pel correcte funcionament dels serveis essencials de l'Administració de Justícia. I alhora, va centrar la seva feina en l'elaboració d'un pla de xoc que evités el col·lapse dels òrgans judicials després de l'estat d'alarma.