"S'han de seguir estrictament les recomanacions de la Generalitat". Aquesta és la petició que ha fet aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una entrevista al Suplement de Catalunya Ràdio.

Illa ha assegurat que tot i que hi ha brots arreu de l'Estat, els que més li preocupen són els de Catalunya i l'Aragó. En aquest sentit, el ministre ha lloat les mesures del Govern i ha assegurat que "hi ha una sintonia brutal entre governs pel que fa a la pandèmia". "Tinc un diàleg quasi diari amb la consellera Vergés", ha afegit.

Tot i la gravetat de l'assumpte, Illa ha negat que es pugui parlar de segona onada, però sí que ha confirmat que hi ha transmissió comunitària

Pel que fa als turistes, Illa no ha volgut dir que s'han de quedar als hotels, sinó que ha reiterat que "han de seguir les recomanacions de la Generalitat", les quals demanen a la població que es quedi a casa sempre que es pugui.

Estat d'alarma?

Les mesures decretades per la Generalitat van rebre el rebuig per part de la Fiscalia Provincial de Barcelona, que va recórrer a l'Audiència de Barcelona les prohibicions de més de 10 persones. Preguntat sobre si l'estat d'alarma és l'eina necessària per confinar la població, Illa ha reconegut que sí, però ha negat que s'estigui plantejant ara mateix. "No podem descartar res", ha dit sobre si podria decretar-se durant l'estiu.

La lliçó apresa

Tot i els rebrots que s'estan produint arreu de l'Estat, Illa ha assegurat que la gent és responsable. "La gran lliçó que hem aprés és que la ciutadania és responsable. Sempre hi haurà incívics, però són minoritaris", ha aclarit.

En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha posat com exemple el triomf del Reial Madrid a la Lliga. "Em va sorprendre per a bé que no hi hagués cap celebració", ha reconegut.

Problema global

Illa també ha reiterat la seva aposta per resoldre "globalment" aquesta crisi sanitària. "Per això Espanya i la UE han invertit diners perquè les futures vacunes arribin a països vulnerables", ha explicat. "Si hi ha coronavirus a l'Àfrica no estarem segurs", ha aclarit.