L'activista independentista condemnat a cinc anys de presó, Marcel Vivet, ha rebut el suport del president Quim Torra a través d'un contundent article publicat aquest diumenge al seu lloc web. "M'he abstingut de mostrar la meva solidaritat a Marcel Vivet a través d'un tuit, bàsicament, per respecte a ell", comença l'escrit titulat 'Atrapats a l’autonomia', el qual ja deixa molt clares les seves idees.

Torra considera "impresentable" la condemna a Vivet i assegura que el cas recorda "les contradiccions" amb què viuen "els independentistes i els demòcrates" sota el règim autonòmic. Torra reconeix que la sentència "és resultat d'aquest compromís que té la Generalitat d'oferir cobertura i assistència legal a qualsevol treballador que cregui que ha estat afectat en l'exercici de la seva feina". El president revela que "aquesta situació va ser una de les preocupacions més grans i doloroses mentre vaig ser president".

En aquest sentit, Torra assegura que mentre encapçalava el Govern es va mostrar molt estricte amb el fet que la Generalitat només gestionés l'assistència jurídica dels seus treballadors en els casos que hi hagués hagut violència. "Em veig completament legitimat per defensar que tan sols es presti aquesta assistència legal quan es puguin demostrar els fets denunciats amb una agressió física a un agent dels Mossos d'Esquadra, un bomber, un sanitari, un mestre o qualsevol treballador de la Generalitat. No es poden produir casos d'acusacions sense cap base ni de persecucions col·lectives pel simple exercici del dret de manifestació o de protesta", reivindica.

Així doncs, sobre el cas de Vivet, Torra expressa el seu "sincer" desig que l'activista no acabi entrant a la presó i critica la sentència pel fet que es basi només en el testimoni de l'agent. "No cal dir, evidentment, que aquest judici ha de ser declarat nul si es confirma que som davant d'un cas de doble imputació d'un mateix fet a dues persones diferents. Cal que s'investigui aquesta denúncia amb la màxima profunditat i transparència", insta.

"Atrapats a l’autonomia"

Per a Torra la solució és clara: cal fer lleis noves per a un país lliure. "Mentre depenguem de l'arquitectura legal i institucional de l'estat espanyol, els independentistes i els demòcrates estem condemnats a viure en una contradicció frustrant", recorda.

I com? Amb un gest de "desobediència col·lectiva i sostinguda" que "evitarà que es vagin produint desobediències individuals amb alts sacrificis personals". I després de recordar les causes contra l'independentista que segueixen com la del jutjat 13 de Barcelona o la del Tribunal de Comptes, el president torna a insistir en l'obstacle que suposa l'autonomia. 

"Vivim atrapats en l'autonomia. El 155 que legalment va desaparèixer, ha deixat un rastre de temor que perdura en les estructures de l'autonomia, ja sigui al cos de policia, entre funcionaris, en els interventors, etc. L'autonomia és un entramat ple de paranys i murs que, malgrat ser una plataforma de poder i visibilitat, també és un obstacle per a la independència. És ben senzill: ens regim per unes institucions presoneres del sistema autonòmic jeràrquic espanyol, com ens ha demostrat ben cruament la pandèmia, per exemple, quan volíem el confinament total i el govern espanyol va tardar 15 dies a aprovar-lo. No hi ha gestió possible sense sobirania plena. No hi haurà lleis justes i democràcia avançada sense independència", reflexiona.

Torra també ha rebutjat amb contundència la invitació de Pedro Sánchez per assistir a l'acte del Liceu. "Don Pedro, no assisteixo mai als actes de propaganda del paternalisme colonial del seu govern espanyol. L’únic retrobament el farem a la taula d’estats del Consell d’Europa, lliures i d’igual a igual", ha tuitejat.

TUIT torra

 

Imatge principal: fotografia de Torra quan era president / Foto: Sergi Alcàzar