Quan fa dues setmanes que el Tribunal Suprem el va inhabilitar per posar una pancarta que defensava la llibertat dels presos polítics, el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat les forces independentistes a pactar "un gran acord" abans de les eleccions del febrer per unir l'estratègia de l'independentisme en els pròxims comicis. En una entrevista aquest dimarts a El Matí de Catalunya Ràdio, Torra ha estat molt autocrític i ha reconegut que en aquest mandat s'han "incomplert promeses". És per això que el president ha afirmat que "no es pot perdre una altra oportunitat".

Torra ha dit que la "repressió" ha colpejat amb duresa el Govern actual i, al seu entendre, això els ha portat a discrepàncies entre partits. Davant d'aquest escenari, ha instat els partits a no repetir els errors i a entendre's abans de les eleccions per arribar a un acord i explicar a l'independentisme quina serà l'estratègia a partir d'ara.

"Si no obtenim el 50% dels vots, hem de canviar les estratègies. Si el tenim, hem de fer la República. Tenim l'oportunitat de revalidar el nostre mandat, encara que tingui conseqüències jurídiques. Tots els partits han de parlar clar i dir què farem amb el 50%. És important tenir un acord abans de les eleccions. La ciutadania ha de saber què passarà perquè ens dona una legitimitat extraordinària. Si tornem a perdre una oportunitat com aquesta, els partits perdrem el suport", ha dit.

La gestió de la pandèmia

En aquest sentit, Torra ha admès que en diverses ocasions s'ha sentit "defraudat" amb les actuacions dels partits polítics "en general". Pel que fa a les relacions amb ERC, el president ha celebrat haver pogut deixar les discrepàncies a banda durant la crisi del coronavirus. "Davant una situació d'emergència, vam trobar l'entesa amb ERC. Quan ens jugàvem la vida de les persones, tots vam saber treballar com un equip i vam prendre les mesures de manera consensuada sempre", ha afirmat.

El president considera que aquesta crisi ha demostrat que "l'independentisme treballa per a tothom i això ens pot fer superar el 50% dels vots", però també que "ha evidenciat que Catalunya treballa amb els braços lligats" davant l'Estat.

El futur de Torra

Els tràmits jurídics de la inhabilitació encara no han acabat. La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha citat per al dimecres 14 d'octubre totes les parts personades en la causa per desobediència del president de la Generalitat, Quim Torra, inhabilitat un any i mig per sentència ferma del Suprem.

En la vista, que no serà pública, les parts han de concretar com s'executa la inhabilitació i la multa de 30.000 euros. La vista s'havia de fer dilluns passat, però una citació prèvia del lletrat de Torra, Gonzalo Boye, l'ha fet posposar. Tot i això, Torra ha afirmat que no confia en les cautelars que haurien de sortir aquesta setmana, i ha tornat a afirmar que portaran les causes als tribunals europeus.

Mentrestant, el president ha iniciat els tràmits per posar en marxa la seva oficina d'expresident, que instal·larà a la Casa Solterra de Girona. Torra ho va comunicar al Govern a través d'una carta al vicepresident, Pere Aragonès, en què va sol·licitar formalment acollir-se a la seva condició d'expresident.

En relació amb l'oficina, Torra ha optat per utilitzar un edifici que forma part del patrimoni arquitectònic de la Generalitat, igual com va fer també Artur Mas, que va instal·lar la seva oficina al Palau Robert. Torra compartirà l'edifici amb els serveis territorials de la conselleria de Cultura.