Un pla concret per arribar a la independència. Això és el que ha demanat l'expresident de la Generalitat Quim Torra aquest dimarts des del Parlament, en una audiència institucional a la Cambra Catalana quan es compleix un any de la seva inhabilitació. Torra ha emplaçat a la majoria parlamentària independentista de la cambra -Junts, ERC i la CUP- a què sigui capaç de plantejar a la ciutadania un programa per aconseguir la independència: "No tenim temps a perdre".

Torra ho ha dit des del Despatx d'Audiències del Parlament -on s'ha reunit amb el president de la Generalitat Pere Aragonès, la presidenta del Parlament Laura Borràs, el vicepresident de la GeneralitatJordi Puigneró i membres de la Mesa- un any després de la sentència del TSJC que va dictar un any i sis mesos d'inhabilitació a més d'una multa de 30.000 euros per no haver retirat una pancarta pels presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat durant el procés electoral de les eleccions generals.

 

"Avui fa un any i tornaria a fer exactament el mateix", ha expressat Torra, que ha assegurat que no es penedeix de res i ha recordat que, precisament, encara està pendent d'un altre judici per haver tornat a fer el mateix, "per estar al costat dels ciutadans i el dret del poble".

També ha dirigit un missatge al Debat de Política General que se celebra aquesta setmana a la cambra: treballar per destinar l'acció política a salvar la vida de la gent -en referència a la pandèmia-, afrontar els reptes que exigeix el canvi climàtic, i el pla concret per arribar a la independència.

Després de Torra, ha estat el president, Pere Aragonès, qui ha pres la paraula, per criticar que la inhabilitació de Torra formi part de la causa general que l'estat espanyol du contra l'independentisme, expressat també en la presó i l'exili

Aragonès ha assegurat que la causa general no s'ha aturat i que la seva resposta és "amnistia i defensa del dret d'autodeterminació", que sigui la ciutadania la que decideixi quin ha de ser el futur del país. I per fer-ho, ha reivindicat la unitat d'acció de l'independentisme.

Presidenta del parlament, Laura borràs, recibida institucional al Parlament al 131 presidente de la Generalitat, Quim Torra - Montse giralt

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, rep l'expresident de la Generalitat, Quim Torra a la Cambra Catalana - Montse Giralt

Per la seva banda, Borràs, ha lamentat que Torra hagi estat víctima de "l'abitrarietat" del Govern espanyol, que "va gosar inhabilitar un president per defensar els drets de la ciutadania". 

Ha emplaçat a tenir cura de les institucions i els representants perquè "des de fora sempre hi ha algú que vol fer mal", i ha agraït el "capteniment" de Torra en defensar els drets de la ciutadania, assegurant que ha estat "un exemple que dignifica la política i les institucions". 

Debat de Política General

La trobada ha estat just una hora abans de començar el Debat de Política General que se celebra aquesta setmana al Parlament i que s’allargarà fins dijous. Avui és el torn d’Aragonès, que intervindrà sense límit de temps i presentarà les línies d’actuació del seu Executiu. Dimecres seguiran les intervencions dels grups, que també presentaran un cop acabat el debat un màxim de 15 propostes de resolució. Serà dijous quan es debatin les propostes i es durà a terme la votació.

 

A la imatge principal, l'expresident de la Generalitat Quim Torra - Montse Giralt