El president de la Generalitat, Pere Aragonès, afrontarà aquesta setmana vinent el seu primer Debat de Política General en el càrrec. Durant els darrers dies, ell i el seu equip han estat preparant la seva intervenció a consciència. I, segons asseguren fonts del Palau de la Generalitat a l'ACN, el president centrarà el seu discurs a defensar el diàleg i la negociació amb l'Estat com l'única via possible per a resoldre el conflicte polític i aconseguir un referèndum d'independència, en detallar alguns dels eixos del Pla de Govern i en fer balanç de la gestió del seu primer any i de la pandèmia de la covid-19.

El debat arribarà al Parlament dimarts, dies després de la detenció i alliberament de l'expresident Carles Puigdemont, que tant ha revoltat a l'independentisme. Per això –i per la seva aposta personal i de l'executiu-, gran part del seu missatge principal al discurs davant els diputats estarà centrat a refermar el diàleg amb l'Estat. Així, insistirà que una de les prioritats del seu Govern és i serà apostar per la via de la negociació per a resoldre el conflicte polític, i que aquesta solució passa per l’amnistia i per l'exercici de l’autodeterminació amb un referèndum. En aquest sentit, el president insistirà que decidir el futur a les urnes és l'única via real per a escoltar a tota la ciutadania, independentista i no independentista, apel·lant així "a tot el país sencer" i no només als sobiranistes.

L'altre gran punt del seu discurs serà el que inclourà el recentment aprovat i presentat Pla de Govern. Es detallaran mesures concretes incloses en el que ell ha vingut anomenant des de l'inici del seu mandat "les transformacions que ha d’afrontar el país: la democràtica, la verda, la feminista, la social". Aquí, Aragonès intentarà posar en valor que s’ha recuperat "la fortalesa institucional per liderar i impulsar els canvis que el país necessita, i sobretot la seva gent, per garantir drets i oportunitats".

El president aprofitarà el debat també per a fer balanç dels seus primers mesos de Govern i també de la gestió que s'ha fet de la pandèmia de la covid-19 i les seves conseqüències. En aquest sentit, Aragonès vol enfocar la qüestió entenent que Catalunya té molts reptes i que la situació és difícil en molts àmbits, però que cal afrontar-ho "amb fortalesa, conscients de les capacitats i potencialitats del país", segons fonts de la Presidència de la Generalitat.

Per últim, des del seu equip destaquen que el discurs serà "molt de Pere Aragonès" i reflectirà alguns dels mantres que ha vingut remarcant des que va ser investit president. "Serà un discurs molt dirigit a tota la ciutadania, amb la diversitat pròpia del país. I amb la voluntat de debatre amb la resta de partits", asseguren.

Junts es reivindicarà com "la força tractora del 52%"

Junts té previst aprofitar el Debat de Política General per reivindicar-se com "la força tractora" del 52% independentista i per erigir-se com "el baluard" per avançar cap a la independència. Segons han explicat fonts del grup parlamentari a l'ACN, el president del grup, Albert Batet, farà "una defensa desacomplexada" del model de país que proposa el partit. Així, durant la seva intervenció insistirà que a Catalunya li cal "més sobirania i menys autonomia". En aquest sentit, pretenen evidenciar que la independència és necessària per gestionar "la totalitat" dels recursos que genera el país.

Durant el debat Junts assenyalarà que hi ha polítiques públiques i projectes estratègics que no es podran tirar endavant fins que no hi hagi "plena capacitat decisòria", i advocarà per seguir en la lluita per un país independent.

 

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès / ACN