L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha fet una crida a retre un "gran homenatge nacional i popular" a l'advocat Gonzalo Boye. El president inhabilitat ha expressat solidaritat "absoluta" amb el lletrat davant dels "atacs" i la "persecució" a què "el sotmet també la justícia espanyola".

Torra emmarca aquesta persecució en la "voluntat de l'estat espanyol de castigar Boye" pel "compromís amb la democràcia, els drets humans i la llibertat a Catalunya". Per tot plegat l'expresident fa una crida a expressar la solidaritat amb el lletrat i a "reconèixer l'èxit de la seva estratègia jurídica europea contra la repressió a l'independentisme".

Torra Boye

Oficina de Quim Torra.

Defensa incondicional dels drets i llibertats

En un missatge a les seves xarxes socials, Torra ha dit que "una de les grans sorts" que ha tingut "a la vida" és conèixer Boye, del qual ha destacat el "tracte humà", el "coneixement enciclopèdic" del dret i una defensa "incondicional dels drets i llibertats".

Torra considera que l'independentisme "ha de reconèixer públicament" l'estratègia jurídica de Boye "contra la repressió" i el "compromís" i "l'assumpció de riscos" en la "defensa del moviment pro-democràcia a Catalunya". El 131è president de la Generalitat s'ha expressat d'aquesta manera després que l'Audiència Nacional hagi confirmat el processament de Boye per un presumpte delicte de blanqueig de capitals relacionat amb el narcotràfic.

La causa contra Boye

La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha confirmat aquest dilluns el processament de l'advocat Gonzalo Boye per delicte de blanqueig de capitals al si d'una organització criminal, procedent del narcotràfic, en concurs amb un delicte continuat de falsificació de document oficial en la causa oberta a José Ramón Prado BugalloSito Miñanco.

La jutgessa María Tardón va processar Boye per la seva presumpta participació en una de les operacions realitzades per l'organització liderada per Sito Miñanco per recuperar 889.620 euros que havien estat confiscats a l'aeroport de Barajas. Boye i uns altres dos advocats estan processats per participar en l'elaboració de documents i contractes de compravenda de lletres de canvi per recuperar els diners requisats per la policia

En la interlocutòria d'aquest dilluns, la Sala rebutja el recurs de Boye i explica que en aquesta fase processal no es valora la culpabilitat o innocència del processat, sinó si existeixen indicis que justifiquin el seu estatus de processat. 

 

Imatge principal: L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, i l'advocat Gonzalo Boye, en una compareixença. / ACN