La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha confirmat el processament de l'advocat Gonzalo Boye per delicte de blanqueig de capitals al si d'una organització criminal, procedent del narcotràfic, en concurs amb un delicte continuat de falsificació de document oficial en la causa oberta a José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, en la qual Miñanco està processat per la seva presumpta participació en dues operacions per introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna i per la creació d'un entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts de la droga.

La jutgessa María Tardón va processar Boye per la seva presumpta participació en una de les operacions realitzades per l'organització liderada per Sito Miñanco per recuperar 889.620 euros que havien estat confiscats per la policia a l'aeroport de Barajas, ocults en una maleta d'un dels membres de l'organització. Boye i uns altres dos advocats estan processats per participar en l'elaboració de documents i contractes de compravenda de lletres de canvi per recuperar els diners requisats per la policia. En aquesta causa, la jutgessa va processar 45 persones físiques i 5 persones jurídiques.

En la interlocutòria, la Sala rebutja el recurs de Boye i explica que en aquesta fase processal no es valora la culpabilitat o innocència del processat, sinó si existeixen indicis que justifiquin el seu estatus de processat. El tribunal indica que els diferents informes de la UDEF-BBCA reconstrueixen la vida mercantil de les lletres de canvi emeses en garantia de préstecs hipotecaris. "I en concret com les esmentades lletres posteriorment van ser utilitzades per l'entramat criminal per facilitar les activitats encaminades a la recuperació dels diners intervinguts a Barajas seguint les instruccions de Prat Bugallo, presumptament transmeses per García Arango i dirigides pel recurrent Boye Tuset".

 

 

La Sala afegeix que posades aquestes diligències i informes en comú amb vigilàncies, seguiments i els contactes mantinguts entre els processats es pot inferir, com sosté l'ordre de processament, "la concurrència d'indicis racionals que permeten vincular Boye amb els fets i amb els delictes pels quals ara se'l processa"

El tribunal conclou que existeixen indicis de la seva presumpta participació en la manipulació d'uns contractes de compravenda i emissió de lletres per valor de 889.620 euros.

Segons la jutgessa, es constata en el curs dels tràmits seguits als expedients sancionadors que es van seguir a la Secretaria General del Tresor i Política financera, que acrediten indiciàriament la simulació i falta de contingut real dels diferents documents de préstecs i constitució d'hipoteques canviàries i contractes de compravenda de lletres de canvi que van resultar aportats pel recurrent als expedients incoats per intentar justificar la procedència dels 889.620 euros que havien estat intervinguts prèviament a l'aeroport de Barajas a cinc dels processats en aquesta causa.