Contundent reacció del president i el vicepresident de la Generalitat davant la decisió de les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras d'atorgar el tercer grau als presos polítics: només acceptaran la llibertat.

El president Quim Torra ha assegurat a través d'un tuit que els dirigents empresonats "mai no haurien d'haver estat jutjats". Mai no haurien d'haver entrat a la presó, tampoc haurien de seguir a la presó", ha reivindicat Torra. El president ha estat clar: "3r grau? Llibertat!", ha exigit tot desitjant "força" als nou presos.

En un sentit similar s'ha expressat el vicepresident Pere Aragonès. Tot i que el coordinador nacional d'ERC ha mostrat la seva satisfacció per la "bona notícia", ha recordat que "són nou innocents que no haurien d’estar a la presó". "Davant d’una sentència injusta, d’un tribunal Suprem que només ha buscat la venjança, l’única solució definitiva és l’amnistia", ha afegit.

Posteriorment, en una visita a l'Aeroport del Prat, Aragonès s'ha reafirmat en la idea de l'amnistia i ha confiat a reprendre la taula de diàleg en els "pròxims quinze dies", assegurant que l'objectiu del Govern és poder traslladar les seves peticions a l'executiu espanyol. En aquest sentit, ha reclamat el dret a l'autodeterminació i l'amnistia dels presos i els exiliats.

El tercer grup independentista al Parlament, la CUP, ha celebrat "que se'ls concedeixi el tercer grau i que ens puguem trobar ben aviat als carrers". Tanmateix, el grup anticapitalista ha matisat que "mai no haurien d'haver entrat a la presó i per això seguirem exigint l'amnistia de totes les preses polítiques",

Un altre grup que ha celebrat el tercer grau dels presos polítics ha estat el de Catalunya en Comú Podem. La seva portaveu al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que la decisió de les juntes de tractament "és una bona notícia". "Cal seguir treballant per la seva completa i definitiva llibertat", ha aclarit.

Arran d'aquesta decisió i després de dos anys i mig a la presó els presos podran sortir de la presó cada dia i només hi hauran de tornar per anar a dormir. Els permisos també s'ampliaran, passaran de 36 a 46 i no caldrà que tinguin complert un quart de la pena per poder-los fer. També podran estar tot el cap de setmana sencer a casa.