Una de les incògnites d’aquest 2023 serà si Joan Carles I tornarà a trepitjar territori espanyol després que, per tercer any consecutiu, l’emèrit hagi passat Nadal fora d’Espanya. Es tornarà a repetir l’espectacle viscut el maig passar a Sanxenxo (Pontevedra), quan va assistir a una regata? La majoria dels espanyols considera que això no passarà, segons una enquesta publicada aquest diumenge pel diari El Mundo, que pronostica que el monarca espanyol es quedarà a Abu Dabi durant aquest any. El 44,6% dels enquestats així ho manifesta, mentre que el 33,8% considera que tornarà.

Els votants del PP són els que consideren, majoritàriament, que Joan Carles abandonarà el seu refugi d’Abu Dabi per tornar a residir a Espanya. Confien que hi torni el 44,5%, mentre que el 37% diuen que no ho farà. Per contra, els votants d’Unidas Podemos i els de Ciutadans són els més rebuig manifesten al retorn de l’emèrit, amb un percentatge que supera el 51%. Entre els votants del PSOE, el 49,8% sosté que no tornarà. En el cas dels votants de Vox, estan pràcticament dividits a parts iguals entre qui confien que trepitjarà de nou territori espanyol (41%) i els que no.

Tercer Nadal fora d’Espanya

Amb l’arribada de Nadal es va especular un cop més amb la possibilitat que l’emèrit tornes a Espanya, de fet hi ha qui va apuntar que Joan Carles havia demanat permís al seu fill, el rei Felip,per fer-ho, i aquest li ho hauria traslladat al president del govern espanyol, que li hauria traslladat una resposta negativa. Un cop arxivades tant a Espanya com al Regne Unit les causes judicials que tenia obertes, Joan Carles I confiava a tornar. L’antecedent de la visita a Sanxenxo, amb una sobreexposició mediàtica i les polèmiques declaracions en les quals es feia l’orni quan li preguntaven sobre si havia de donar explicacions sobre la seva actuació, van disgustar la Moncloa, que van traslladar a la Zarzuela que aquesta situació no es podia tornar a repetir.

La popularitat de Joan Carles es desploma

El fet és que ni la visita a Sansenxo ni les seves darreres victòries als tribunals del Regne Unit, denunciat per la seva examant Corinna, han fet que Joan Carles guanyi popularitat. Res més lluny d’això. Una recent enquesta publicada pel diari El Espanyol aquest desembre apuntava que la seva popularitat havia caigut en picat. Segons la mostra, el 55,1% dels espanyols suspenien el rei emèrit, percentatge que arribava al 62% en el cas dels catalans. Joan Carles, obtenia de nota mitjana un 3,34, la més baixa de tots els membres de la Casa Reial. Malgrat tot, després d'anys d'escàndols, encara hi ha percentatge d'espanyols que aprova la figura del monarca. Concretament, el 21% dels enquestats va aprovar Juan Carlos mentre que un 23% es va mostrar completament indiferent.