"El Consell per la República no vol usurpar feina al Govern". Això és el que ha assegurat el conseller Toni Comín en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha parlat del Consell per la República que es va presentar aquest dimarts al vespres al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Els màxims dirigents del Consell són el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Comín, tot i que la resta de Govern exiliat també és "membre nat del consell". Durant l'entrevista, el conseller ha insistit en subratllar que "l'estructura tècnica i el finançament del Consell és privat, però la seva legitimació i estructura institucional és pública".

En la presentació d'aquest dimarts, el president Puigdemont va explicar que "el Consell és i serà un espai de coordinació, de participació, que compti amb les entitats ciutadanes per assumir el repte d'una república, que compti des del primer moment amb la participació de la gent". Comín coincideix amb el que va dir el president i afegeix que és necessari que es posi a treballar ràpidament "perquè tothom pugui entendre quina serà la seva tasca".

Comín ha assegurat que ara és el moment de "materialitzar la República" i és per això que ha convidat a inscriure's al registre ciutadà per a la participació de la gent en el Consell.

"Volem treure pressió al Govern"

El conseller confia en que el Consell ajudi a descarregar i treure pressió al Govern de la Generalitat i que "hagi nascut per aconseguir que el mandat de l'1 d'octubre es faci efectiu". Toni Comín ha insistit en la funció de "treure pressió al Govern" ja que considera que "hi ha expectatives de la gent que s'han bolcat al Govern de la Generalitat i aquest ho té molt difícil per donar-hi resposta".

Els presos, un actor central del Consell

"De l'exercici de l'1-O sorgeix una legitimitat i anirem pel món per reivindicar el dret d'autodeterminació del poble de Catalunya". És una de les funcions del Consell que ha explicat Comín al mateix temps que ha destacat el paper dels presos polítics en aquesta entitat. 

Sobre la proposta que Oriol Junqueras encapçali la llista d'ERC a les eleccions europees, Toni Comín s'ha mostra completament favorable: "em sembla una molt bona idea, té tot el sentit del món que els presos vagin a les llistes europees". Sobre si ell també formarà part d'alguna llista electoral europea, el conseller ha considerat que primer hi han de ser els presos i que si li demanen ja ho valorarà.

Tot i això, el que realment desitjaria el conseller de cara a les europees és una llista unitària; "Aquesta batalla democràtica i pacífica només la guanyarem si anem junts".

Finalment, Comín ha recordat que els presos mai seran moneda de canvi en cap negociació i ha matisat: "L'1 d'octubre no vam anar a votar per pactar uns pressupostos".