El Consell per la República s'ha presentat aquest vespre al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat en un acte carregat de simbolisme, just quan es compleix un any de la marxa a l'exili dels membres del Govern amb el president Carles Puigdemont al capdavant. Durant la seva intervenció, a través d'una pantalla des de Brussel·les, Puigdemont ha anunciat la creació d'un registre ciutadà per a la participació de la gent en el Consell, que s'ha posat en marxa de manera immediata. L'executiu de Quim Torra ha volgut convertir la presentació en un reconeixement al Govern que reivindica com a legítim. "Aquesta és la vostra casa, on us va entrar la democràcia i on tan sols la repressió us n'ha pogut treure", ha proclamat.

Presentació Consell per la República Govern Puigdemont - Sergi Alcàzar

A la plaça Sant Jaume seguien l'acte uns centenars de persones a través d'una gran pantalla instal·lada davant del Palau de la Generalitat. Al saló Sant Jordi, l'espai més solemne del Palau, reservat a preses de possessió o actes d'especial significació, seguien la presentació diputats i representants de JxCat, PDeCAT, ERC i alguns membres de la CUP, així com els consellers i alts càrrecs del Govern, alcaldes i representants de les entitats independentistes. En diferents moments, des de l'interior es podia escoltar els aplaudiments que arribaven des de la plaça.

Registre ciutadà

"Al Consell li toca de manera coordinada amb la resta d'actors actuar sense el constrenyiment d'un Estat autoritari", ha explicat Puigdemont, que s'ha referit a la necessitat d'abordar debats sobre legalitat democràtica i formes de participació activa en un procés un constituent transversal i plural.

"El Consell és i serà un espai de coordinació, de participació, que compti amb les entitats ciutadanes per assumir el repte d'una república, que compti des del primer moment amb la participació de la gent", ha assegurat, raó per la qual s'ha referit a la creació del registre ciutadà.

Puigdemont ha subratllat que al Consell li toca fer la feina de manera més lliure, més desacomplexada, a l'empara dels abusos de l'Estat, sense cotilles ni amenaces. "Avançarem dotant de continguts els debats que l'Estat no vol que tinguem", ha reblat.

No acceptar les sentències

Torra ha assegurat que la creació del Consell obeeix a la voluntat de construir República en un poble que ha decidit deixar enrere les discriminacions, les dependències i submissions. "No hem vingut aquí a refer l'autonomia en un Estat i una monarquia que els catalans no considerem com a propis", ha assegurat.

Presentació Consell per la República Govern Torra - Sergi Alcàzar

En aquest marc, el president ha insistit que el Govern no acceptarà les sentències pels judicis de l'1-O. "No acceptarem res que no sigui el retorn dels exiliats. No és una qüestió de política, ni d'independència, es tracta de ser fidels als nostres ideals democràtics".

Espai lliure d'Europa

El conseller Toni Comín ha explicat que l'1-O els catalans van votar i van exercir el seu dret a l'autodeterminació ―"mai l'havíem exercit tan clarament com aquell dia", ha assegurat― i, després d'aquell moment, "ja res no pot ser igual", per la qual cosa ha argumentat que calia un actor més per fer possible la constitució de la República. Segons el conseller, es tracta d'un actor que ha d'estar al costat de les institucions i les entitats que des de l'Espai lliure d'Europa pugui presentar-se com a dipositari del resultat de l'1-O.

Ha insistit que és aquesta raó la que fa el Consell del tot necessari i imprescindible. "El Consell ens permetrà, aquesta vegada sí, caminar fins a aconseguir la nostra plena llibertat", ha reblat.Presentació Consell per la República Govern Comin - Sergi Alcàzar

Reconeixement a l'excepcionalitat

El vicepresident, Pere Aragonès, s'ha encarregat del primer parlament per denunciar l'empresonament i exili dels membres de la presó que ha atribuït a la venjança de l'Estat contra l'1-O. "Vivim una situació d'excepcionalitat i el Consell neix en aquest espai per ser un espai lliure de defensa i internacionalització de la causa de Catalunya", ha explicat.

Presentació Consell per la República Torra Aragonès - Sergi Alcàzar

Ha assenyalat que el Consell funcionarà amb finançament privat, la qual cosa li deixa les mans lliures per treballar en el seu objectiu. "El camí que avui iniciem només acabarà amb l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats i una solució política que respecti el dret a l'autodeterminació de Catalunya", ha assegurat.

L'acte ha començat amb la projecció en unes grans pantalles d'imatges de la proclamació de la República.