A la taula del gabinet de crisi català per la gestió de la covid-19 es va obrir una escletxa quan la justícia va autoritzar la sol·licitud del govern valencià de decretar el toc de queda. Tot i que hores abans havia optat per restriccions menys dràstiques, l'executiu va pujar al carro del confinament nocturn valencià. Poques hores abans de rebre l'aval definitiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el president de la Generalitat ha anunciat que tan bon punt arribés el vistiplau judicial, s'activaria. Confirmat el permís del TSJC, ha comunicat via Twitter que entrarà en vigor aquesta mateixa nit. "Estem preparats per al toc de queda", ha declarat des de Figueres. 

pere aragones amb sanitaris   albert carbonell
Aragonès, reunit aquest matí amb professionals sanitaris a Figueres. / A. Carbonell

Conscient de la tensió que viu l'atenció primària, on molts professionals veuen perillar les vacances per culpa de la cinquena onada, Pere Aragonès ha visitat aquest matí el CAP Josep Masdevall Terrades de Figueres. Després de reunir-se amb els responsables i amb el personal sanitari del centre, ha donat per fet l'aval del TSJC i ha anticipat ja que aquest divendres començarà operar la prohibició de circular pel carrer entre la 1 i les 6 de la matinada de moment en 161 municipis, que aglutinen la immensa majoria de la població catalana, gairebé 6 milions. 

Estiu confinat, amb permís del TSJC

La petició feta a instàncies judicials —un requisit indispensable sense l'estat d'alarma— és perquè tingui una durada de set dies. Però des de l'executiu ja es va avisant que el toc de queda s'allargarà bastant més. "Tenim unes setmanes al davant en què operaran aquestes restriccions", ha ressaltat Aragonès. Per bé que no ha volgut concretar més, fonts governamentals indiquen que és probable que com a mínim s'hagi d'estirar fins a mitjans d'agost. 

Cada setmana hi haurà una revisió de la situació dels municipis afectats pel confinament nocturn. Si baixen dels 400 casos per cada 100.000 habitants, podrà aixecar-se el toc de queda, de la mateixa manera que si n'hi ha que estaven per sota del llindar i el passen, hauran de tancar. Cadascuna d'aquestes revisions setmanals haurà de tornar a passar pel TSJC.

Responsabilitat ciutadana

Per ara, el que ja és vigent és el tancament d'activitats a partir de les 00.30 arreu de Catalunya, així com la limitació de reunió a un màxim de 10 persones

Davant del neguit evident de com pugui reaccionar la ciutadania, el president ha demanat "màxima col·laboració", per protegir els que encara no estan vacunats i no torpedinar la recuperació econòmica. "Les mesures tindran impacte segur en la reducció dels contagis", ha garantit. Ara bé, ha deixat clar que caldrà ser "molt curosos", de manera que "malgrat que les dades millorin" s'haurà "d'anar molt a poc a poc en retirar les mesures". "Entre tots tombarem la corba", ha escrit posteriorment a les xarxes socials, ja amb l'autorització anunciada del TSJC. 

A la imatge principal, la plaça Catalunya de Barcelona buida durant el toc de queda de l'estat d'alarma. / S. Alcàzar