El Govern ha demanat aquest migdia l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar el toc de queda nocturn aquest cap de setmana.

La mesura afecta ja 161 municipis, després que avui s'hagin incorporat tres municipis més a la llista: Altafulla, Santa Cristina d'Aro i Caldes d'Estrac.

El Govern preveu instaurar-lo aquest cap de setmana i que s'allargui set dies. La intenció és demanar al TSJC una pròrroga setmanal en funció de les dades sanitàries i de contagi de la covid-19. Però tot depèn que el TSJC autoritzi la mesura que tot just s'ha presentat aquest migdia a l'alt tribunal català. 

"Hem sigut impecablement metòdics, curosos i quirúrgics", ha dit, en primera persona, la portaveu Patrícia Plaja, sobre la decisió d'aplicar el toc de queda. I ha argumentat el dret al descans i dret a recuperar-se del personal sanitari davant l'esgotament físic i mental. 

El Govern admet que set dies no seran suficients, però per evitar la "incomoditat que pot provocar a la població" anunciar i instaurar un toc de queda de dues setmanes, s'ha decidit aplicar el toc de queda una setmana i revisar periòdicament la situació i també els municipis i allargar en funció d'aquestes dades. "Està clar que en una setmana de confinament nocturn no en tindrem prou per revertir la situació", ha dit Plaja.

El toc de queda es planteja a partir de la resolució del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que autoritza un toc de queda aquesta mateixa setmana demanat per la Generalitat Valenciana. "En aquest sentit, vam anar a remolc", ha admès el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. I és que el Govern va anunciar unes mesures dilluns, tancant les activitats a les 00:30 h i limitant les trobades a 10 persones, i 24 hores després anunciava que estava preparant un toc de queda que va confirmar ahir en una compareixença televisada i sense preguntes dels mitjans de comunicació el president, Pere Aragonès

Més policia al carrer per controlar la ciutadania

Més de 300 mossos d'esquadra controlaran que a partir d'avui a les 00:30 h no hi hagi ningú al carrer. Tot i que el toc de queda encara no està autoritzat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Govern ha decretat el final de les activitats mitja hora després de la mitjanit a partir d'avui. Són més de 110 dotacions noves en llocs on hi pugui haver aglomeracions de dijous a diumenge. Els Mossos estaran reforçats per les policies locals.

"Estem convençuts que hi haurà una altra responsabilitat dels ciutadans", ha dit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. S'activaran 17 dotacions d'ordre públic amb 100 agents; 61 unitats de Seguretat Ciutadana amb 128 agents; i 70 agents de paisà. 75.000 hores més de patrullatge de mossos en total.

Tot i que el toc de queda no està decretat, Elena ha volgut exposar que la conselleria ha d'anticipar-se al risc i a la decisió del TSJC perquè es pugui aplicar quan el tribunal es pronunciï. 

Han de controlar el final de les activitats i les possibles trobades de més de 10 persones que hi pugui haver als espais públics. L'incompliment de les mesures se sanciona amb la mateixa base legal que fins ara el Decret llei 30/2020, de 4 d'agost. Les sancions seguiran oscil·lant entre els 300 i els 6.000 euros.

 

Imatge principal: Mosso en un control del toc de queda a Barcelona. / Foto: Sergi Alcàzar