El cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Economia el 20-S diu que Teresa Laplana no va voler allunyar els concentrats, i que Jordi Sànchez era qui parlava, autoritzava i negava el dispositiu policial. Així, ha implicat tots dos en el judici a l'Audiència Nacional al major, Josep Lluís Trapero, i a la intendent Teresa Laplana. Laplana s'exposa a 4 anys de presó. 

El tinent de la Guàrdia Civil que comandava la comitiva judicial el 20-S a la Conselleria d'Economia ha assegurat que la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, va dir que no faria res per allunyar els concentrats de davant l'edifici perquè no veia cap problema d'ordre públic. Això el va sorprendre, i va demanar, per segon cop, als seus superiors que reiteressin la petició de suport a les unitats d'ordre públic de la policia catalana. Aquest comandament també ha criticat que ni Laplana, ni els caps de mediació i ordre públic dels Mossos no proposessin cap via per entrar i sortir de l'edifici i tampoc recriminaven a Jordi Sànchez les seves propostes.

 

 

Els Mossos d'Esquadra que han declarat avui en el judici al major Trapero han desdramatitzat el 20-S. Sobretot el sergent encarregat de la mediació. "Va ser una acció sorpresa, que ningú s'esperava i que ningú sabia com acabaria i quan", ha explicat el sergent encarregat de la medicació el 20-S per argumentar que no es va poder fer cap cordó davant del Departament d'Economia. Segons el sergent, a les 11 del matí hi va haver "un intent" de la Brimo de fer el cordó, però "pel tema de la densitat de la gent es va desistir".

Sobre la presència de Jordi Sànchez, ha explicat: "Vam contactar amb l'ANC quan es van presentar els responsables a la conselleria". També ha desmentit que dins la conselleria tinguessin por, i sobre la història dels entrepans que la Fiscalia ha volgut posar sempre d'exemple que era impossible sortir del departament, el mosso ha explicat sobre la hipotètica sortida per anar a buscar el dinar que "no ho van intentar", que tampoc "ningú els ho va impedir" i que quan els mossos van sortir a comprar-ne, "ens van donar diners i els hi vam portar".

Però els agents de la Brimo que han comparegut no han ajudat a clarificar gairebé res. Al contrari, en algunes ocasions han deixat entreveure que realment hi havia una massa difícil de controlar i que no van prendre el control dels cotxes fins al final. Només han corroborat que sí que es van activar les unitats d'ordre públic.

 

 

Demà declara el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Mariano Martínez Luna, i el cap de la Brimo, Carles Hernández.