Les tensions internes al Govern i les diferències entre JxCat i ERC s'estan concentrant en la gestió de les mesures contra el coronavirus. Els diferents departaments s'enfronten públicament amb propostes com un nou confinament de 15 dies o un confinament de cap de setmana, al qual s'hi ha afegit les darreres hores el tancament perimetral. L'absència del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que fins ara havia liderat la resposta des d'un punt de vista científic i que actualment es troba ingressat pel Covid-19, ha fet la situació encara més complexa. Les propostes públiques divergents per combatre la pandèmia, quan no directament contradictòries, s'han convertit en una rutina que dificulta la comprensió de les restriccions que s'imposa a la població.

El darrer episodi s'ha registrat aquest dimarts quan el conseller de Treball, Chakir el Homrani, assegurava a primera hora en una entrevista a Rac1 que el teletreball és obligatori i que l'incompliment d'aquesta imposició pot exposar a sancions. Just 24 hores abans, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, havia dit públicament el contrari.

Després d'un creuament de retrets entre els departaments al llarg del matí, en la roda de premsa del Govern, Budó ha hagut de sortir a corregir de nou el conseller afirmant que no és obligatori el teletreball, tot i que sí és "un deure de les empreses promoure i fomentar-lo". La consellera ha desmentit també -i amb contundència- que sigui necessari un certificat per poder anar a treballar presencialment.

Batalla pel toc de queda

La setmana passada el cavall de batalla va ser el toc de queda. Els departaments d'Interior i Empresa, en mans de consellers de JxCat, Miquel Sàmper i Ramon Tremosa, van defensar en declaracions públiques un toc de queda nocturn que facilités l'obertura durant el dia dels locals de restauració, mentre des de la conselleria de Salut, en mans de la republicana Alba Vergés, s'assegurava que no hi hauria marxa enrere en el tancament de bars i restaurants. Finalment, es va aprovar el toc de queda però bars i restaurants continuen tancats -i, segons es desprèn de les declaracions aquest migdia de Budó, continuaran així-.

Un cop aprovat el toc de queda, tampoc hi havia acord entre els socis de Goven sobre l'horari en què s'havia d'iniciar el confinament nocturn. Interior havia plantejat una proposta que posava en marxa el tancament a les onze de la nit i així es va plantejar divendres a la reunió extraordinària del Govern i a la trobada posterior amb els grups parlamentaris aquella mateixa nit.

No obstant, l'endemà la consellera de Salut va apostar en una entrevista per avançar-lo a les 10 de la nit. Les declaracions sobre aquest tema també es van anar succeint als mitjans al llarg de dissabte i van afegir més tensió entre els socis. La voluntat de compaginar el toc de queda amb el funcionaments del món de la cultura, una conselleria que encapçala JxCat, era en el aquest cas el punt de fricció.

A la pressió per garantir l'activitat cultural, JxCat hi va afegir, de nou, els bars i restaurants que poden mantenir l'activitat amb menjar per emportar i la necessitat de preservar aquesta activitat en horari nocturn. Les diferències internes van arribar al punt que després de la roda de premsa en què es van exposar les condicions del toc de queda, encara es va afegir una hora més a l'obertura d'aquest servei, que es va allargar fins a les 22 hores. Per si havia cap dubte, va ser el conseller d'Empresa qui es va encarregar de fer pública l'esmena.

Evitar generar confusió

Els exemples dels enfrontaments són múltiples, en ple pols pels lideratge del Govern desencadenat per la inhabilitació del president Quim Torra i quan el secretari de Salut Pública havia assumit l'autoritat en la lluita contra la pandèmia com a veu cantant de l'equip d'experts de Salut. La seva absència ha dirigit el focus del debat, de nou, a qüestions tècniques per combatre la Covid-19. 

En ser interrogada aquest migdia en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern sobre el creuament de declaracions i la confusió de missatges de l'executiu, la consellera de Presidència ha confessat que el Govern no pot estar satisfet si ha provocat aquesta situació, per la qual cosa ha admès que serà important reconsiderar la política de comunicació "per intentar evitar generar confusió entre la població".

En qualsevol cas, i després de l'eloquent desfilada de consellers pels mitjans de comunicació, a la roda de premsa del Govern no s'ha exposat cap novetat sobre les mesures per combatre la Covid-19.

A la imatge principal: reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts / Ruben Moreno