El toc de queda es posarà en marxa de forma immediata. Així ho ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Però el que no queda encara clar és l'hora d'inici del toc de queda, les deu o les onze de la nit.

Malgrat que la reunió amb el Procicat acabarà de detallar totes les característiques, "els esborranys que s'han marcat és que el toc de queda començarà a les deu de la nit i acabarà a les sis del matí", segons Vergés avança des de Salut en una entrevista a Catalunya Ràdio.

A les 22h o les 23h?

Pocs minuts després, i des de la mateixa emissora, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha completat aquesta idea i ha demanat uns horaris socials "més europeus com sopar o fer activitats culturals" i també apuntava a l'hora de les deu tot i que advertia que encara s'havia d'aprovar. I, en paral·lel, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, no ha descartat, en declaracions a Rac1, que sigui a les 23h. Però també ha obert la porta a les 22h. La resposta definitiva? No la sabrem fins que s'acordi amb el Procicat. 

El desgavell en l'horari d'inici ja s'arrossega des d'ahir. Tal com va explicar aquest diari, Interior va proposar inicialment que fos a les 23h, tot i que alguns grups parlamentaris van demanar que s'avancés a les 22h. A tall d'exemple, el president del PSC, Miquel Iceta, preguntava si podia ser a aquesta hora.

Competències garantides

La consellera Vergés, que serà la màxima responsable de la gestió sanitària a Catalunya, ha reiterat que aquesta segona onada es gestionarà d'una altra forma a la primera: "No volem esperar i ens volem gestionar, estan garantides les competències". Malgrat tot, també subratlla: "La coordinació amb l'estat espanyol la continuarem tenint, cap problema en fer-ho". I fa un avís per navegants assegurant que el toc de queda i l'estat d'alarma no s'acaben amb quinze dies.

Més personal sanitari

Més diferències respecte la primera onada. A banda de la gestió del Govern, la consellera assegura que aquesta vegada els hospitals no es poden centrar "radicalment amb Covid" perquè també hi ha altres patologies. I ha confirmat la contractació de més personal sanitari, sobretot de l'àrea d'infermeria on ara mateix la situació està molt tensionada.

En un missatge de calma, Vergés nega que els hospitals estiguin col·lapsats però sí admet que s'han de reorganitzar i preparar-se pel que arriba de forma imminent.

No al confinament perimetral

També ha descartat el confinament perimetral perquè la situació de pandèmia és generalitzada i s'ho podrien plantejar en aquells llocs on, precisament, la situació és bona "per aïllar-los". Per tot plegat, demana evitar les imatges que es van veure el passat cap de setmana i no fer sopars ni tot allò que "no sigui imprescindible".

En aquests moments, el secretari general de Salut, el doctor Josep Maria Argimon, està ingressat per coronavirus. La consellera ha confirmat que la seva situació és estable i continua mantenint converses amb ell.