La consellera de Salut, Alba Vergés, veu "difícil" poder aixecar el tancament de la restauració a finals de setmana. "Mantenim la decisió de no aixecar restriccions, al contrari", ha afirmat en declaracions a la SER, i avisa que la situació obliga "a prendre més mesures aquesta setmana". Sobre la taula està el confinament total de 15 dies i ha assegurat que l'escenari seria "diferent del març", amb les escoles prioritzant la seva obertura.

Aquest divendres finalitzen els quinze dies inicials establerts per al tancament de bars, restaurants i altres activitats econòmiques. La consellera ha assegurat que s'ha de saber "llegir el moment" i ha alerta que intentar anar de pressa "pot allargar l'agonia". Ha afirmat que això no vol dir que en "una, dues o tres setmanes" les coses no pugin canviar i es pugui "relaxar" alguna mesura.

Control parlamentari

"L'estat d'alarma és una mesura molt seriosa. Ens sembla que hi ha d'haver control parlamentari d'un estat d'alarma però també és cert que en quinze dies les coses no estan marcades, cal diàleg". Aquesta és la línia que ha marcat Vergés per treballar conjuntament amb l'estat espanyol. I sobre la reunió del Govern d'avui confirma que "avui no sorgiran noves restriccions. Anem a veure el que ens diuen els experts".

Sobre l'estat d'alarma matisa que "això no vol dir que hi hagi aquesta situació marcada els pròxims sis mesos sense passar pels controls parlamentaris". Vergés ha reclamat també "totes les eines" perquè les mesures que prengui el Govern no es vegin entorpides jurídicament. Ha explicat que s'estan treballant "moltes mesures" però no ha volgut concretar quines fins que aquestes no estiguin ben treballades: "Per no posar més frustració prefereixo no especular", ha manifestat.

El Gremi de Restauració, desesperat

Els restauradors catalans volen obrir aquest mateix divendres però aquest no és l'escenari que es projecta. El president del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, lamenta que "després d’onze dies, es comprova que el tancament no està contribuint a reduir la transmissió i sí, en canvi, a dificultar la supervivència de les empreses".

I envia un missatge crític a totes les administracions: "Ni l’Estat ni la Generalitat han entès que també tenen el deure de salvar l’economia i no únicament el de contenir la pandèmia. L'opinió del Departament d’Empresa hauria de ser igualment decisiva en l’actual situació de comandament únic”.

El Gremi de Restauració de Barcelona denuncia la discriminació que pateixen els bars i restaurants de Catalunya, perjudicats, primer, per la suspensió de l’activitat (cosa que no succeeix a cap altra comunitat d’Espanya) i, segon, per un toc de queda que restringeix en una hora l’horari que ha fixat el govern de l’Estat.