L’aparició de senglars morts a Collserola a causa de la pesta porcina africana (PPA) ha donat ales a tota mena de conspiracions. Una de les que ha guanyat força apuntava al centre de recerca IRTA-CReSA, especialitzat en malalties animals i que treballa des de fa gairebé dues dècades amb porcs infectats amb el virus. El laboratori està situat a escassos 800 metres de la zona on es van detectar els primers animals afectats, un detall que ha encès les sospites a les xarxes socials. No obstant això, l’origen del brot continua sense confirmar-se, i la tesi principal que sostenen les autoritats és la d’un aliment contaminat. Davant l’allau de teories conspiratives, el veterinari i investigador del centre, Joaquim Segalés, ha sortit al pas assegurant, en declaracions a Versió RAC1 aquest dimecres, que “no hi ha cap evidència que una fallida en els protocols de seguretat expliqui l’escapament del virus de la pesta porcina del centre”.

Segons Segalés, el laboratori segueix uns protocols de bioseguretat molt estrictes que fan pràcticament impossible una fuita del virus. Arran del brot detectat a Collserola, l’equip va revisar totes les actuacions dels últims quatre mesos i no es va detectar “cap alteració de la bioseguretat”. Entre les mesures que es prenen habitualment, destaca l’obligatorietat de canviar-se de roba, posar-se una granota per sobre, utilitzar doble guant i mascareta, i treballar dins de cabines de seguretat. Quan la feina implica animals vius, cal dur un equip de protecció individual complet. Tal com ja passava durant la pandèmia de la covid, els investigadors han de desinfectar-se i dutxar-se abans de sortir del laboratori, i tenen prohibit acostar-se a granges d’animals de producció durant les 72 hores següents. “Tots són principis de precaució que segurament realitzem de manera exagerada, és a dir, que no serien tan necessaris, però ens volem assegurar”, ha apuntat en declaracions en antena.

La normativa internacional estableix que per manipular un virus com el PPA cal fer-ho en unitats de bioseguretat de nivell 3 (BSL-3), només un per sota del màxim existent. Segalés assegura que l’IRTA-CReSA treballa amb un nivell 3 “fins i tot augmentat”, amb mesures duplicades per garantir que no es produeixi cap fuita. L’edifici està dissenyat per resistir fins i tot un terratrèmol, amb una estructura de ciment armat que impedeix que cap partícula infecciosa surti a l’exterior. “La pressió atmosfèrica és més baixa que la que hi ha a l'exterior”, ha afegit. Una mesura clau per evitar que cap agent patogen traspassi els límits del centre.

Un aliment contaminat com a principal sospita

L’investigador considera que l’origen més probable del brot de PPA detectat a Collserola és un aliment o material contaminat. Aquesta via és una de les tres possibles formes de transmissió, juntament amb el contacte amb un altre animal infectat —poc plausible en el cas del primer cas detectat— o la picada d’una paparra que, segons ha puntualitzat, no es troba a Catalunya. El veterinari recorda que a l’Europa de l’Est la infecció és endèmica, tant en senglars com en porcs domèstics utilitzats per al consum humà, ja que el virus no afecta les persones. En aquest sentit, ha assenyalat que altres països com Suècia, Bèlgica, Itàlia o Txèquia han viscut episodis molt similars, amb casos que apareixen sobtadament en senglars i sense cap granja o laboratori a prop.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!