La precipitada reforma del Codi Penal i especialment, del delicte de malversació, està passant factura al PSOE, que cada vegada pateix més crítiques internes. A les del president de l'Aragó, Javier Lambán, o el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, s'ha afegit també el diputat socialista per Gipúscoa, Odón Elorza. En una reunió del Grup Socialista al Congrés dels Diputats Elorza ha traslladat als seus companys el seu "malestar" per la "rapidesa i la manca de debat intern" amb la qual s'ha suprimit el delicte de sedició i s'ha reformat el de malversació, segons han informat assistents de la reunió a Europa Press. 

Odón Elorza critica la manca de debat intern al PSOE

La principal crítica del socialista basc és l'estratègia que s'ha seguit per reformar el Codi Penal, per la via de proposició de llei i a través d'esmenes. Elorza ha assenyalat que no és pròpia d'un "partit defensor de la qualitat democràtica" i més encara quan és precisament un mecanisme que el PSOE li havia criticat al PP anteriorment. A parer seu, s'ha traslladat la impressió a la ciutadania que el govern espanyol ha anat sempre per darrere d'ERC i que s'ha adaptat als temps que marcaven els republicans, i no "als més convenients per al PSOE". 

A més, ha criticat la manca de debat intern al PSOE, com ja ha fet en ocasions anteriors. Considera que deixar les decisions únicament en mans de la Moncloa no és positiu per al partit, i encara més quan es tracta de qüestions que, segons la seva visió "poden tenir un cost electoral". 

D'altra banda, l'exalcalde de Sant Sebastià s'ha mostrat preocupat pel fet que les reformes hagin coincidit amb la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat. A parer seu, el pacte amb ERC "dona munició a la dreta" en un moment en què el govern espanyol hauria d'haver-se centrat a "vendre les virtuts dels comptes" de 2023, com ara les mesures amb les quals "s'està aconseguint contenir la inflació" i l'anomenat "escut social". 

Amb tot, Elorza ha assegurat que no trencarà amb la disciplina de vot, com ha fet en ocasions anteriors, de manera que aquest dijous votarà a favor de la reforma del Codi Penal al Ple del Congrés. 

Odón Elorza considera que ERC ha estat "deslleial"

Durant la citada reunió, el diputat gipuscoà ha aprofitat també per carregar contra ERC, a qui ha titllat de "deslleial" per haver plantejat un nou referèndum d'autodeterminació després d'assolir aquestes reforma. En aquest sentit, li retreu al govern espanyol que no hagi deixat tot "ben lligat" amb els seus socis. En aquest sentit, Elorza ha posat en dubte que la reforma de malversació contribueixi a la millora de la situació a Catalunya i a "calmar els independentistes", especialment a Junts. 

Un senador socialista exigeix a García-Page "lleialtat" a Sánchez

El senador del PSOE per Badajoz Baldomero Espinosa Moreno ha carregat durament aquest dimecres contra García-Page, després que aquest esbronqués Pedro Sánchez per la reforma del Codi Penal.  Li ha exigit "lleialtat" al cap de l'Executiu i li ha demanat que "no intenti obtenir vots" ficant-se "on no el demanen". El president de Castella-La Manxa va afirmar amb rotunditat que era "molt contrari a la decisió del govern espanyol" i que no era "tolerable pactar amb els delinqüents la seva pròpia condemna". 

"Dedica't a gestionar la teva comunitat i no intentis aconseguir vots ficant-te on no et demanen i sigues una miqueta més lleial amb el teu secretari general, tu permetries en la teva comunitat algú com tu. Sabater a les teves sabates. Ja està bé senyor Page", ha afirmat el senador socialista en resposta al president de Castella - la Manxa. Una esbroncada que fa encara més evident la tensió actual dins l'estructura socialista.