Unes dues-centes persones en defensa del català han impedit aquest dissabte al migdia que una comitiva del PP es passegés per la plaça Major de Vic, segons ha informat l'ACN. Els populars tenien previst instal·lar una carpa pel qual el consistori no els va donar el permís. Malgrat tot, han aprofitat per caminar pel passeig de la ciutat escortats pels Mossos d'Esquadra i s'han viscut moments de tensió i enfrontaments. De fet, en algun moment els concentrats, a més d'escridassar-los, han intentat empentar el president del PPC, Alejandro Fernández. En declaracions als mitjans, Fernández ha preguntat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, si "està orgullós d'una Catalunya on ell es pot passejar tranquil·lament" mentre ells "no poden ni posar una carpa".

Aragonès també ha estat a Vic on ha destacat que "la sentència és un 155 educatiu". "Lluitarem amb totes les eines que tinguem a la mà". El president de la Generalitat fa referència al fet que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictat el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a l’aplicació del 25% de la llengua castellana a totes les escoles del país, ho demanin o no les famílies. En la  resolució, el tribunal dona 10 dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs. Des de la resolució, diferents centres han hagut de complir el 25% de castellà en aules concretes a petició d'algunes famílies. Des del Departament d'Educació es va indicar que les ordres del TSJC s'havien de complir, però que protegiria els professors. 

En aquest context, Aragonès ha garantit als docents del país que és l'executiu qui assumeix "la responsabilitat política, jurídica i d'actuar en defensa del model d'escola catalana". "Els docents han de saber que tenen el Govern al seu costat", ha insistit i recollit l'ACN, i ha afegit que treballaran perquè famílies, alumnes i docents "tinguin la màxima seguretat jurídica".

Òmnium demana passar de la sentència 

"Ara i sempre, l'escola en català!". Òmnium Cultural ha demanat "que s'ignori la sentència" i ha cridat a "defensar el model d'escola catalana". "Cal que es protegeixi el professorat, l'alumnat i es garanteixi la cohesió social". L'entitat ha demanat que es prengui aquesta decisió a través d'una piulada de Twitter. Una posició que també ha compartit l'encara president de l'organització, Jordi Cuixart, que ha destacat "no es pot acatar una sentència que ataca l'escola, la llengua i la convivència". "Protegim els mestres i blindem un consens bàsic, exemple de cohesió i orgull de país".

Una decisió que ha omplert els diaris

Els titulars de la premsa de paper han estat dividits aquest dissabte entre Rússia i la decisió del TSJC. Tots els diaris catalans s'han fet ressò de la decisió del Tribunal. Si bé, alguns han optat per recordar que el Govern té dos mesos per fer complir a les escoles la decisió, altres han destacat que és tracta d'un ultimàtum. 

 

Imatge principal: líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández / ACN