"És una mena de 155 educatiu". Així ha descrit el president Pere Aragonès la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on dona 10 dies a la Generalitat per aplicar la sentència que obliga a fer el 25% de les classes en castellà. "La decisió que se'ns comunica ahir és un intent de trencar aquest consens", ha valorat durant una visita a Vic. Aragonès ha assegurat que lluitaran amb totes les eines que tinguin a l'abast per defensar els docents d'aquest país.

 El president ha assegurat al professorat que l'executiu català assumeix "la responsabilitat política, jurídica i d'actuar en defensa del model d'escola catalana".  "Els docents han de saber que tenen el Govern al seu costat", ha insistit, i ha confiat en el model de l'escola catalana i ha assegurat que treballaran perquè famílies, alumnes i docents "tinguin la màxima seguretat jurídica".

 

L'estocada del TSJ al català

El TSJC va dictar ahir el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a aplicar del 25% de la llengua castellana a totes les escoles del país, tant si ho demanen les famílies com si no. La resolució dona un marge de 10 dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs de reposició. Un ultimàtum que va fer sortir al carrer entitats educatives, aglutinades a Som Escola, famílies i alumnes per demanar que no es reculi en la protecció de la llengua del país.

També des d'Òmnium van fer una crida a ignorar la sentència i "defensar el model d'escola catalana". "Cal que es protegeixi el professorat, l'alumnat i es garanteixi la cohesió social", afegia l'entitat en una piulada publicada aquest divendres després de conèixer la notícia. En la mateixa línia s'ha manifestat el president de l'organització, Jordi Cuixart, que assegurava que "no es pot acatar una sentència que ataca l'escola, la llengua i la convivència". "Protegim els mestres i blindem un consens bàsic, exemple de cohesió i orgull de país", deia.

Tensions amb el PP a Vic

Protestes a favor del català també s'han viscut a la plaça Major de Vic. Unes dues-centes persones en defensa del català han impedit aquest dissabte al migdia que una comitiva del PP passegés per l'emblemàtica plaça on el partit tenia previst instal·lar una carpa per la qual el consistori no els va donar el permís.

Els populars han caminat pel passeig de la ciutat escortats pels Mossos d'Esquadra i s'han viscut moments de tensió i enfrontaments. De fet, en algun moment els concentrats, a més d'escridassar-los, han intentat empentar el president del PPC, Alejandro Fernández. En declaracions als mitjans, Fernández ha preguntat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, si "està orgullós d'una Catalunya on ell es pot passejar tranquil·lament" mentre ells "no poden ni posar una carpa".