Titulars diversos als diaris d'aquest dissabte, però amb dos protagonistes clars. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i Rússia. O dit d'una altra manera, el català i una 'nova' guerra freda (?).  De fet, amb aquesta possibilitat tot just obre El País que recull amb aires de guerra freda: "EE UU y Rusia apuran el diálogo para evitar el conflicto". Malgrat aquestes tensions –que de noves no en tenen res– també hi ha espai per al coronavirus. I és que després d'uns dies de pujades intenses i rècords de contagis: "Las UCI bajan en ocupación y sortean el temido colapso". El Periódico també parla rus aquest dissabte i a la portada hi ha espai per recollir la situació entre Rússia i els EUA per Ucraïna:  "EUA i Rússia pacten seguir el diàleg sobre Ucraïna". El diari també aborda la polèmica de les urbanitzacions a la platja: "Catalunya planta cara al ciment salvatge a les costes".

el pais 22 de gener

el periodico 22 gener

La polèmica sobre el català a les escoles no s'escapa tampoc d'El Punt Avui que obre amb la causa judicial contra la immersió lingüística: "Ultimàtum judicial a l'escola en català". I és que el TSJC ha dictat el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a l’aplicació del 25% de la llengua castellana a totes les escoles del país, ho demanin o no les famílies. En la  resolució, el tribunal dona 10 dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs. Des de la resolució, diferents centres han hagut de complir el 25% de castellà en aules concretes a petició d'algunes famílies. Des del Departament d'Educació es va indicar que les ordres del TSJC s'havien de complir, però que protegiria els professors. A sota, sobre la pandèmia: "Menys quarantenes a partir de l'abril". Una constatació que ha fet aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a RAC1. "Els positius de covid es deixaran de comptar cas per cas". En aquest context, ha detallat que les quarantenes tal com les entenem avui desapareixeran a la primavera, és a dir, que no caldrà fer set dies de quarantena pel fet de ser positiu o contacte, sinó que només s’haurà de quedar a casa qui tingui símptomes o es trobi malament, com passa amb la grip. “Des de finals de març hem de començar a comptar de manera diferent”. “Si l’evolució del virus és semblant, hi haurem de fer una vigilància reforçada. És el que es fa per veure quins virus estan circulant. Ens en donarà una foto molt més completa. No estarem comptant cas per cas com ara”.

el punt avui 22 gener

El diari Ara també parla sobre la immersió lingüística i l'ultimàtum del Tribunal: "El TSJC obliga el Govern a aplicar el 25% en castellà a totes les escoles". I també hi ha espai a la portada per als Jocs dels Pirineus: "Els Jocs dels Pirineus preparen el terreny". De fet, una enquesta constata que el 74,6% dels ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran creu que la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern seria interessant per al Pirineu, mentre que el 20,7% opina el contrari. L'enquesta del Govern, a la qual ha tingut accés l'ACN, destaca també que el 73,3% del conjunt de la societat catalana també veu positiu per al territori la proposta de fer uns Jocs el 2030, i el 68,1% creu que beneficiaria tot Catalunya.

Per altra banda, La Vanguardia destaca també la crisi entre Rússia i els EUA: "Els EUA i Rússia es donen una treva per encarrilar el conflicte d'Ucraïna". I en segon terme, també hi ha espai per al català a les escoles: "El Govern té dos mesos per aplicar el 25% de classes en castellà".

ara 22 gener

la vanguardia 22 gener

Rússia també és protagonista a Madrid

Els diaris de Madrid també recullen la crisi entre EUA i Rússia per les tensions a Ucraïna. La situació és tensa i es palpa entre les columnes dels diferents rotatius. La Razón també destaca les tibantors entre dos gegants: "Estados Unidos y Rusia exprimen el diálogo para evitar la guerra". I al costat: "Casado apoya a los sectores que descuida el Gobierno". Per altra banda, l'ABC, igualment amb el conflicte internacional: "Rusia exige a EE.UU. que acepte por escrito sus demandas sobre Ucrania". A sota protagonisme tímid de les eleccions a Castella i Lleó: "Yolanda Díaz esquiva la campaña de Castilla y León para evitar su desgaste".

Finalment, El Mundo, a més a més del conflicte russo-americà: "EEUU evita 'in extremis' el choque pero Putin mantiene su amenaza". També ha volgut destacar l'advertència del Tribunal al Govern català sobre el català a les escoles: "Ultimátum al Govern: 10 días para implantar el 25% de castellano".

la razon 22 gener

abc 22 de gener

el mundo 22 gener