El Ministeri d'Afers Exteriors ha informat aquest dissabte que recomana als espanyols que viuen a Ucraïna que "considerin seriosament" la possibilitat d'abandonar i marxar del país de manera temporal "mentre persisteixin les circumstàncies actuals". Paral·lelament, des del govern espanyol, aconsellen no viatjar a aquest país de l'est d'Europa "donada la volàtil situació de seguretat". Aquest matí, el president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, ha trucat al rei Felip VI per comunicar-li aquestes noves recomanacions, que s'han acordat en el marc de la reunió d'ambaixadors de la Unió Europea a Kíev. Sánchez també ha telefonat a Pablo Casado, a qui ha agraït, segons fonts governamentals, el seu suport. Per la seva banda, Casado ha publicat una piulada en què explica aquesta comunicació que ha mantingut amb el cap del govern espanyol i apunta que li ha reiterat "el suport del Partit Popular perquè l'executiu compleixi amb les responsabilitats d'Espanya en el marc de l'OTAN i la UE". El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, també informarà sobre la situació als portaveus dels grups parlamentaris al Congrés.

Els principals països occidentals també demanen als seus ciutadans que marxin d'Ucraïna

La mesura arriba en plena escalada de tensió pel que pot passar a la frontera entre Rússia i Ucraïna. En les darreres 24 hores, s'han precipitat els esdeveniments. El divendres a la tarda, el president dels Estats Units, Joe Biden, encenia les alarmes en una trobada amb els seus socis de l'OTAN. Biden els comunicava que sospita que Vladímir Putin ha decidit envair el territori ucraïnès. Més tard, en una compareixença, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, afirmava que hi ha "risc imminent" d'invasió i que aquesta escomesa podria arrencar amb "bombardeigs aeris i atacs de míssils". La decisió d'Espanya, doncs, se suma a la que van adoptar aquest divendres els principals països occidentals, en el mateix sentit: demanar als ciutadans dels seus països que resideixen a Ucraïna que marxin del territori pel risc d'invasió. Biden va indicar que han de sortir "ara" -de fet, parlaven d'un termini de 24-48 hores- perquè "les coses poden descontrolar-se ràpidament" i alertava que "no és com si estiguéssim davant d'una organització terrorista, estem davant d'un dels exèrcits més grans del món". 

El Regne Unit va instar els britànics a "marxar ara quan encara hi ha mitjans de transport disponibles" i també recomanava no desplaçar-se fins al territori "de cap manera". D'altra banda, el servei diplomàtic de la Unió Europea també requeria a tot el personal no essencial que resideix a Ucraïna a abandonar el país. En concret, l'ambaixador de la comunitat europea al país de l'est enviava un correu electrònic amb el següent missatge: "Insto a tot el personal expatriat, a excepció del personal essencial, que marxi d'Ucraïna al més aviat possible". Es calcula que les tropes russes ja arriben a més de 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna i fins i tot hi ha qui apunta que la invasió podria posar-se en marxa el dimarts. Els EUA també han volgut reaccionar i han enviat 3.000 soldats addicionals a Polònia, que s'afegeixen als 6.000 que ja havien destinat fa poques setmanes.

A tot plegat cal sumar una trucada aquesta tarda que pot ser providencial. Joe Biden, president dels Estats Units, i el seu homòleg de Rússia, Vladímir Putin, es posaran en contacte per abordar la crisi d'Ucraïna. El Kremlin preferia que la trucada es produís el dilluns, però des de la Casa Blanca van urgir a avançar-la a aquest dissabte, cosa que finalment han acceptat els russos. Serà la primera conversa entre ambdós mandataris des del 30 de desembre, quan ja van marcar les seves clares discrepàncies per telèfon sobre aquesta qüestió.