Segons ha comunicat l'Administració nord-americana, el president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, mantindran aquest dissabte una conversa telefònica per abordar la crisi d'Ucraïna. Des de Moscou, pretenien fer la trucada aquest dilluns vinent, però des de Washington han pressionat per avançar-la a dissabte, cosa que el Kremlin ha acceptat. Així doncs, Biden rebrà la trucada dissabte al matí, hora de l'est dels EUA, a la residència presidencial de Camp David, a l'estat de Maryland.

La trucada d'aquest dissabte entre Biden i Putin serà la primera conversa de tu a tu entre els dos líders des del 30 de desembre, quan ambdós van marcar distàncies sobre Ucraïna per via telefònica. Aquest cop, però, la trucada es produirà després que els EUA hagin demanat a la ciutadania estatunidenca que abandoni territori ucraïnès en les properes 24 a 48 hores davant la "possibilitat clara" que Rússia ataqui Ucraïna durant els Jocs Olímpics d'Hivern, que se celebren fins al pròxim 20 de febrer a Pequín. Concretament, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha afirmat aquest divendres en roda de premsa que hi ha risc "imminent" d'una possible invasió russa i ha alertat del fet que aquesta escomesa podria començar amb "bombardeigs aeris i atacs de míssils".

Tropes estatunidenques desplegades

Aquest mateix divendres, per instruccions de Biden, el secretari de Defensa, Lloyd Austin, ha ordenat desplegar a Polònia 3.000 soldats addicionals, fet que ha suposat que a hores d'ara hi hagi 6.000 militars nord-americans al flanc est de l'OTAN a Europa. Certament, durant els darrers dies la tensió ha anat creixent a causa de la denúncia d'Occident que Rússia ha mobilitzat més de 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna, fet que ha enfangat encara més les relacions entre americans i russos. A tall de resposta, des del Kremlin han insistit que no volen una guerra amb Kíev i que no amenacen Ucraïna. Per contra, l'Administració Biden adverteix que els russos podrien atacar el país veí "en qualsevol moment".

Ucraïna respon a la pressió russa

Ucraïna ha respost avui a la pressió militar a les fronteres amb Rússia i Bielorússia i en aigües del mar Negre, amb les seves pròpies maniobres militars arreu del territori nacional. No obstant això, Ucraïna confia que l'actual ofensiva diplomàtica europea contribueixi a una desescalada.Es tracta dels exercicis "Zametil-2022" (Tormenta de Neu), que han arrencat de matinada en diversos polígons militars del país per contestar les maniobres de l'exèrcit rus i bielorús batejades amb el nom de "Determinació aliada-2022". Amb tot, els moviments de Rússia en concordança amb Bielorússia han fet saltar les alarmes a Kíev i a l'OTAN.