La televisió pública de Suïssa emet aquest dijous un documental sobre l'exili de Marta Rovira, a Ginebra des del març del 2018. Exiliada a Suïssa, perseguida i espiada és el títol del documental dedicat a la secretària general d'ERC a Temps Présent, el programa informatiu de referència de l'RTS —la cadena pública en francès del país helvètic—.

L'avançament del programa diu així: "El març del 2018, Marta Rovira va haver de fugir del seu país i refugiar-se a Ginebra per escapar de 30 anys de presó. El seu crim? Haver organitzat un referèndum sobre la independència de Catalunya. Retrat íntim d'una política, perseguida pels serveis d'intel·ligència espanyols i víctima d'espionatge en territori suís". És a dir, que el documental abordarà la persecució de la justícia espanyola per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, l'espionatge amb Pegasus, el seu dia a dia a Ginebra i altres aspectes de l'exili de Rovira, com l'impacte sobre la vida personal. Ara per ara, a la capital suïssa, Rovira compagina la tasca de secretària general d'ERC amb projectes internacionals relacionats amb democràcia, drets humans i resolució de conflictes.

Rovira, investigada per terrorisme

L'estrena del documental tindrà lloc dos dies després que aquest dimarts el jutge Manuel García Castellón hagi enviat la causa de Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem perquè investigui Rovira, així com Carles Puigdemont. El magistrat de l'Audiència Nacional argumenta que la investigació d'aquesta causa per terrorisme pertany a l'alt tribunal perquè ell mateix fixa que els diputats i eurodiputats són aforats de la seva competència. Per la seva banda, l'Audiència Nacional ha obert un expedient a García Castellón per no admetre la seva recusació en el cas Tsunami i li ha reclamat la resolució on va rebutjar-la.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha traslladat el seu suport a Rovira: "La repressió s'esforça a mantenir-nos a quilòmetres de distància amb la Marta Rovira, i malgrat tot seguim treballant plegats cada dia per Catalunya i la seva gent. Avui ho hem pogut fer en persona a Ginebra". Per la seva banda, la secretària general d'ERC ha enviat un missatge de solidaritat a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natalàlia Garriga, que a l'abril seran jutjats al TSJC per l'1-O.