Reclam en marxa. El president en funcions de la sala penal de l'Audiència Nacional, Alfonso Guevara, ha obert un expedient governatiu en el qual acorda requerir al jutge Manuel García Castellón l'escrit de recusació presentat per un dels investigats en la causa de Tsunami Democràtic, Oleguer Serra, directiu d'Òmnium Cultural, que l'instructor va inadmetre el 15 de novembre, segons ha comunicat el tribunal aquest dimarts. Serra i l'empresari Oriol Soler, a través del penalista Benet Salellas, van presentar una queixa a la sala penal de l'Audiència Nacional en considerar que el titular del jutjat Central d'Instrucció 6 havia comès una il·licitud: tramitar la seva pròpia recusació i rebutjar-la. 

 

 

S'hi afegeix que el president de la sala dona curs així a l'escrit presentat per la defensa d'Oleguer Serra, en el qual informa de la inadmissió de la seva recusació a través de provisió i indica que “és la sala penal la competent per resoldre els incidents d'abstenció i recusació dels magistrats-jutges centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional, i per això es demana al magistrat del Jutjat Central d'Instrucció 6 que remeti còpia de l'escrit presentat".

Els dos investigats de Tsunami van raonar que el jutge havia perdut la seva imparcialitat en posicionar-se sobre l'amnistia en un debat, i davant del fet que la causa pot ser de les que s'incloguin en la futura llei d'amnistia.

Causa al Suprem

Paral·lelament, aquest dimarts s'ha informat que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat elevar una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè investigui per un delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic l'expresident de la Generalitat a l'exili i membre del Parlament Europeu Carles Puigdemont, a la dirigent d'ERC Marta Rovira i a altres deu persones. La jurisprudència del Tribunal Suprem fixa que els eurodiputats són aforats de la seva competència, com els diputats al Congrés, i per això, el magistrat fa aquesta acció i tira la causa cap amunt.

En la seva exposició raonada, el magistrat assenyala que "per a l'esclariment dels fets és necessària la pràctica de diligències de recerca que no pot practicar per estar aforats Puigdemont i el diputat del Parlament de Catalunya Rubén Wagensberg". Caldrà veure la resposta del Tribunal Suprem, després que la Fiscalia afirmés que no hi havia indicis del delicte de terrorisme i tampoc fets delictius de Puigdemont i Rovira, com de la majoria d'investigats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!