El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fixat per al 10 d'abril l'inici del judici a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natalia Garriga, els tres excàrrecs d'ERC sota la direcció de l'exvicepresident Oriol Junqueras al departament d'Economia, acusats d'organitzar l'1-O, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ElNacional.cat, aquest dimarts. El judici durarà dos mesos i coincidirà amb la tramitació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, que dictarà l'oblit a totes les causes del procés, i s'estima que la seva entrada en vigor podria trigar un any. Esquerra ha fet un comunicat en què dona el seu suport als càrrecs del partit processats.

L'anunci del TSJC ja s'esperava perquè era el darrer tràmit que tenia pendent, i fins que la llei d'amnistia no estigui en vigor, no es pot suspendre cap procediment, segons fonts judicials. Això no obstant, serà un esforç i una despesa judicial baldera perquè la sentència del TSJC de l'1-O (que no serà ferma) pot dictar-se quan la llei orgànica d'amnistia ja estigui en vigor.

Penes de presó

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar, el febrer passat, l’escrit d’acusació contra els comandaments de Junqueras: demana 7 anys de presó, 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a l'actual diputat d'ERC i president del Consell Nacional d'Esquerra, Josep Maria Jové, i 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys i 3 mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros per a Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona, pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització de l’1-O des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) pels preparatius del Referèndum, sota la direcció de Jové.

Les dates del judici

El gabinet de premsa del TSJC ha comunicat les dates del judici als comandaments d'ERC aquest dimarts, un cop totes les parts han estat notificades, precisa.

 

Està previst que la vista duri fins al maig i es faran sessions de matí i tarda perquè hi ha molts testimonis, com en el judici als líders polítics i socials independentistes al Tribunal Suprem, el 2019.

Persecució política

Jové, defensat per l’advocat Ramon Setó, va presentar un escrit al TSJC en què rebutjava les acusacions de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox. “El present procediment forma part d’una estratègia política i judicial iniciada fa una dècada que pretén estigmatitzar, perseguir i, en darrer terme, acabar amb un projecte polític, l’independentisme, legítim, democràtic i no violent”, afirma l’escrit que va presentar al TSJC. I hi afegeix: “Per fer efectiva aquesta estratègia, diversos estaments de l’Estat, obviant els més elementals principis democràtics, han judicialitzat la vida política de Catalunya amb un ampli ventall de causes, algunes de les quals encara avui es troben pendents de judici”, fent referència a la trentena d’excàrrecs i empresaris pendents de judici i processats pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona. Tots ells també s'inclouen en la proposta de llei d'amnistia, que el PSOE acaba de presentar al Congrés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!