Tot i que el PSC continua -oficialment- estant a favor de la immersió lingüística en català, cada vegada mostra menys determinació a l'hora de defensar-la davant de les crítiques de la resta de partits unionistes. I aquest mateix divendres ha quedat evidenciat en una intervenció del líder socialista al Parlament, Salvador Illa, a les Jornades d'Estiu de Societat Civil Catalana.

I és que Illa ha defensat molt tèbiament el sistema d'immersió assegurant que "s'ha de donar un vot de confiança als docents perquè s'adaptin a cada cas de la realitat sociolingüística perquè s'aconsegueixi que els alumnes dominin el català, el castellà i l'anglès".

Així doncs, Illa ha defensat que l'objectiu és dominar aquestes tres llengües i "la immersió és un mecanisme per aconseguir això", ha dit tot afegint que hi hagut casos de praxis equivocada. Illa, però, no ha pogut evitar dir que el català és "la llengua de Catalunya", cosa que la resta d'unionisme rebutja, i que "dominar el castellà és una riquesa perquè ens permet comunicar-nos amb 500 milions de persones".

Cal tenir en compte que durant aquesta jornada de SCC, tant Pablo Casado i Alejandro Fernández com Carlos Carrizosa han situat el PSC i el PSOE en el punt de mira per la concessió dels indults als presos. També han carregat contra el model d'immersió i han culpat els socialistes de blindar-lo.

Rebuig al referèndum

Per altra banda, en ser preguntat pel postulat socialista que diu que s'ha de votar un acord que sorgeixi de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, Illa ha estat clar: "Un referèndum d'autodeterminació no és convenient".

L'exministre de Sanitat ha defensat que el que cal és votar sobre "un acord". Illa està "segur" que s'aconseguirà un "consens" sobre què sotmetre a la votació de la ciutadania, però ha advertit que "no convé" fer cap consulta sobre "opcions rupturistes". "Votar posicions rupturistes, a part de ser il·legals, ja hem vist les conseqüències que porten en altres països. No ens convé", ha defensat. "A mi el que m'obsessiona és trobar què ens uneix. Sinó, no podrem avançar", ha indicat.

D'altra banda, el dirigent socialista ha negat que el constitucionalisme estigui "en hores baixes", i com ha prova ha argumentat que la DUI del 2017 va fracassar.

El cap de l'oposició també ha subratllat que, quan ell passeja per Catalunya, no es troba "rebuig" sinó un clima "molt diferent" del que hi havia fa dos o tres anys, tal com ha assegurat. "Catalunya s'està movent", ha conclòs.

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, és fotografiat pel líder de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, amb un assistent / Foto: PSC