El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs contra l'arxivament de la denúncia per maltractaments contra un jove independentista detingut l'octubre del 2019 en el marc de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O.

Al jove, que aleshores era menor d'edat, se'l coneix perquè duia una dessuadora taronja i va ser arrestat mentre estava assegut al mig de la Via Laietana de Barcelona quan es va iniciar una càrrega de la Policia Nacional. El jove va denunciar suposats maltractaments per part dels agents, però el jutjat i l'Audiència de Barcelona van arxivar la causa. Ara el TC podria reobrir-la.

En una interlocutòria l'alt tribunal justifica l'admissió a tràmit perquè en el cas hi pot haver una "especial transcendència constitucional, perquè el recurs pot donar lloc al tribunal a aclarir o canviar la seva doctrina, com a conseqüència d'un procés de reflexió interna, i l'òrgan judicial podria haver incorregut en una negativa manifesta del deure d'acatament de la doctrina d'aquest tribunal".

El tribunal demana a l'Audiència i al jutjat d'instrucció número 11 que li remetin totes les actuacions.

Els fets investigats

El noi va relatar algunes vexacions viscudes, com tenir-lo agenollat de cara a la paret durant molta estona a l’interior de la Prefectura de la Policia a Via Laietana, insults, clatellots i amenaces. Va patir erosions i cops i va explicar que un agent semblava que intentés introduir un ganivet que no era seu a la seva motxilla. També va veure que un agent havia trucat amb el seu telèfon, segurament involuntàriament. El jove va negar haver agredit els agents, com l'acusava la policia.

 

La plataforma de suport al jove s'ha felicitat per aquesta admissió a tràmit, tot i que són "conscients de la deficiència històrica de l'estat espanyol" en la investigació dels maltractaments policials. "Som conscients que a la policia mai se la condemna, per més evidents que siguin els seus delictes", conclouen, però afegeixen que mai es rendiran.