Guillem Padilla ha passat de ser un anònim conegut com el 'noi de la dessuadora taronja' a ser jutjat aquesta setmana per les protestes contra la sentència de l'1-O. Fins ara, els seus pares, la seva advocada o ell mateix per carta havien explicat el calvari que va viure a la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona, però ahir va donar tots els detalls en primera persona en una entrevista a TV3.

Padilla va ser detingut quan la policia va carregar contra els manifestants per la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes del procés. Era l'octubre del 2019 i el protagonista en qüestió tenia només 16 anys, vestia amb la famosa dessuadora taronja i les imatges de la seva detenció quan estava assegut a terra es van fer virals.

 

El moment que no es va veure i Padilla ara n'ha fet el relat, és el que va viure, segons explica, dins la prefectura. Fins ara, havien assegurat que va rebre humiliacions de tota mena i ara en dona els detalls: "A Via Laietana, entro amb el cap mirant al terra, només arribar rebo un parell de clatellots per part dels policies i em diuen just entrar que m'agenolli mirant cap a la paret i en cap moment em giri per mirar què hi ha al meu voltant. En un moment, pel meu instint, em giro un parell de vegades i puc veure com un policia nacional tenia un ganivet a la mà i a l'altre la meva motxilla. Jo, aleshores, ja sabia que hi havia altres casos anteriorment que s'havien trobat objectes d'altres detinguts que no eren seus. I vaig dir 'por favor no pongáis objetos en mi mochila porque me puede llevar muchos problemas'. Després no es va trobar res però em va sobtar. Em van girar la cara d'una bofetada i em van dir 'que te calles niñato'. Vaig estar entre deu i quinze minuts agenollat i em va venir un policia i em va agafar per l'orella i em va dir 'cuando vuelvas a girarte te arranco la cabeza'".

faqs guillem padilla

Captura de pantalla de l'entrevista de Guillem Padilla ahir al FAQS de TV3

A més, també assegura que agents de la policia nacional el van insultar per les seves idees polítiques: "Vaig passar moltíssima por. En el moment que estava detingut vaig rebre més d'una burla. Dins la prefectura em van dir coses tipus 'puto independentista de mierda' o 'puto niñato'". Malgrat tot, el menor assegura que seguirà reivindicant-se: “M’han quedat encara més ganes de seguir manifestant-me, per tota la frustració que em vaig emportar a sobre". Ara, l'únic que desitja és que la justícia rebutgi de tot el que se l'acusa i l'absolguin.

Segons els atestats policials van llançar llambordes contra la policia i Padilla matisa que no és així: "No van presentar cap prova durant el judici. No en tenien cap". Ara, s’enfronta a un any de llibertat vigilada per desordres i atemptat contra l’autoritat. Durant el judici, els agents que han declarat tampoc l’han pogut identificar clarament. I, en paral·lel, la plataforma Alerta Solidària ja ha presentat una querella contra els vuit policies que van participar en la seva detenció. La demanda s'ha interposat per un delicte contra les garanties constitucionals, un de lesions lleus, un contra la integritat moral, i un de tortures.

Foto principal: Guillem Padilla a la porta de la Ciutat de la Justícia el passat 14 d'abril de 2021