Cap novetat al tribunal de garanties espanyol. El ple del Tribunal Constitucional ha informat avui que ha inadmès el recurs d’empara sol·licitat per l’ex vicepresident primer de la Mesa del Parlament Josep Costa, que denuncia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha vulnerat els seus drets en processar-lo per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en la passada legislatura. Com ja és habitual, els tres magistrats progressistes del TC, Ramón Sáez, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer han anunciat un vot particular contrari a la majoria de magistrats.  El tribunal només ha fet pública la resolució, no el contingut del seu raonament. “En sis mesos, rècord mundial, el TC ha desestimat el meu recurs contra la persecució dels membres de la Mesa. Els magistrats, que són jutge i part, han resolt dividits i a correcuita perquè no podien denegar la suspensió cautelar del judici sense prevaricar. Eixamplant l’esquerda”, ha piulat Costa.

En la resolució, de la qual és ponent la magistrada Inmaculada Montalbán, el TC considera que el TSJC no ha vulnerat cap dels drets fonamentals denunciats per Costa, i per això inadmet les queixes relatives al jutge imparcial i al jutge predeterminat per la llei. També desestima el recurs d’empara interposat per l’exdiputat de Junts vers les vulneracions de participació i representació política, el dret a la llibertat ideològica, d’expressió i reunió, a una tutela judicial efectiva. El contingut de la resolució i dels vots particulars es donarà a conèixer en unes setmanes.

 

COSTA piu

Desobediència

El TSJC va processar Costa per un delicte de desobediència al TC per haver permès el debat sobre l’autodeterminació i la reprovació del rei Felip VI, juntament amb els membres sobiranistes de l’anterior Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent (ERC), el 2019. La Fiscalia demana per a Costa, Torrent i Eusebi Campdepadrós (Junts), actual secretari per l’Administració de Justícia, vint mesos d'inhabilitació i per a Adriana Delgado (ERC), setze mesos. Ara, amb la ràpida resposta del TC, el TSJC ja no té cap impediment per fixar la data del judici. Serà la segona Mesa del Parlament jutjada per desobediència. Costa va denunciar que no reconeixia l’autoritat del TSJC i per això no es va presentar a declarar com a investigat i la magistrada Maria Eugènia Alegret el va fer detenir perquè es presentés davant seu i ratificar-li que s’acollia al seu dret a no declarar. També va recusar la magistrada instructora, sense ser acceptat, i ha avançat que no es presentarà al judici. “No té cap sentit dialogar amb uns jutges i fiscals repressors, que no entenen conceptes bàsics com la separació de poders. L’objecte és derrotar-los a Europa”, piulava Costa el setembre passat per explicar per què no es presentava a declarar davant Alegret.

 TC contaminat

Precisament, avui la presidenta del Parlament de l’onzena legislatura, Carme Forcadell, ha anunciat que presenta una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per la vulneració de la inviolabilitat del Parlament i d’ella com a diputada per part del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. Els seus advocats Olga Arderiu i Iñigo Iruin han afirmat que el TC, “ha estat denunciant i jutge”. És a dir, que amb la Llei orgànica 15/20015 el TC ha prohibit el debat d’autodeterminació al Parlament català i alhora ha fet investigar penalment la Mesa, i finalment ha refusat l’empara dels diputats.