El Tribunal Constitucional ha desbloquejat aquest dimarts tretze recursos d'inconstitucionalitat que estaven encallats des que el govern espanyol va intervenir la Generalitat de Catalunya. Més de set mesos després i gràcies a la formació d'un nou govern català, l'alt tribunal continuarà endavant amb la seva tramitació.

Entre els recursos desbloquejats destaca el presentat pel Parlament contra l'acord del Senat que va aprovar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, que el TC va admetre a tràmit i va paralitzar al mateix temps, a causa que la Generalitat és part en el procediment i ha de fer al·legacions però, a la vegada, i precisament per l'aplicació del citat article, el seu lloc estava ocupat pel govern espanyol.

Un altre dels recursos desbloquejats és el del govern de Rajoy contra la modificació de la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern, aprovada pel Parlament el passat 8 de maig, amb la qual es permetria que un president sigui investit a distància, com es volia fer amb el president a l'exili Carles Puigdemont.

Així, a partir d'avui, el TC ha emplaçat el Govern de Catalunya a presentar al·legacions als tretze recursos d'inconstitucionalitat pendents, ara que l'executiu espanyol ja no exercirà, com estava fent des de l'aplicació del 155, la representació de la Generalitat en múltiples funcions, entre elles davant el Constitucional.

El Ple del Constitucional ha decidit, per unanimitat, dictar diverses providències en les quals s'acorda donar trasllat a la Generalitat de Catalunya perquè en el termini de 15 dies pugui personar-se i formular les al·legacions que estimi convenients en els nombrosos recursos d'inconstitucionalitat presentats pel govern espanyol contra lleis catalanes.

Els magistrats consideren que, després de la formació del nou Govern de Catalunya, s'ha produït la pèrdua de vigència del decret pel qual es designava òrgans i autoritats com a encarregats de donar compliment a les mesures dirigides al Govern i a l'Administració de la Generalitat, a l'empara del 155.

Voluntats Digitals, habitatge o ús del cànnabis

Aquesta mateixa paralització de la tramitació de recursos afectava els onze recursos presentats per l'anterior govern de Mariano Rajoy, entre d'altres, contra la Llei de Voluntats Digitals catalana, la llei d'habitatge, la regulació de l'ús de cànnabis o la universalització de la Sanitat en el Servei Català de Salut.

A això se suma la qüestió d'inconstitucionalitat presentada per l'Audiència Provincial de Barcelona sobre regulació del transport per carretera mitjançant vehicles de motor.