El ple del Tribunal Constitucional ha suspès aquest dimecres la reforma de la llei de Presidència que permetia la investidura a distància del líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. El tribunal ha admès a tràmit per unanimitat el recurs del govern espanyol passades les 19 hores de la tarda i que havia presentat al matí Mariano Rajoy després d'un Consell de Ministres extraordinari contra la reforma de la llei pel Parlament de Catalunya. Això l'ha deixat automàticament suspesa per un període de cinc mesos —prorrogables— fins que el tribunal resolgui sobre el fons de la qüestió, però impedeix usar ja aquesta llei. 

El recurs elaborat pels serveis jurídics de l'Estat entenia que els preceptes que emparen la investidura no presencial resultaven clarament inconstitucionals i advertien que aquesta modificació legal "altera les regles del joc de la vida parlamentària en un moment essencial" i de "forma arbitrària" per tal d'aplicar-se a "un cas específic", en al·lusió a Carles Puigdemont.

En el seu recurs, el govern espanyol també sol·licitava al Constitucional la notificació personal al president del Parlament, Roger Torrent, i als altres membres de la Mesa i que se'ls advertís del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada". Tal com havia exposat el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en cas contrari, la Mesa i el president de la institució podrien incórrer en "delicte de desobediència".  

 

En particular, demanava que se'ls comminés a abstenir-se d'"iniciar, tramitar, informar o dictar, en l'àmbit de les respectives competències, cap acord o actuació amb vista a l'execució de les previsions contingudes en els preceptes impugnats, advertint de la nul·litat radical de les actuacions que realitzin i de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer en cas de no complir aquest requeriment".

En segon lloc, el govern espanyol demanava al TC que impedís als òrgans col·legiats de la Generalitat reunir-se a l'estranger, o "per mitjans telemàtics". Finalment, Rajoy ha impugnat que la reforma de la llei es tramités en lectura única, com va fer el Parlament divendres passat.

Passades les nou del vespre la suspensió de la modificació de la Llei de Presidència ha sortit publicada al BOE, que no ha arribat a entrar en vigor.