El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel Parlament de Catalunya contra l'aplicació a la Generalitat de Catalunya de mesures posades en marxa a l'empara del que preveu l'article 155 de la Constitució Espanyola. El TC ja va admetre a tràmit el 10 de gener el recurs de Podemos contra l'article que ha suspès l'autogovern de Catalunya. 

El TC admet a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Parlament de Catalunya contra l'acord del ple del Senat de 27 d'octubre del 2017, que inclou les mesures requerides pel govern espanyol, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, totes les disposicions que "s'han dictat, sense solució de continuïtat, en desenvolupament o com a complement o addició de les mesures esmentades, per constituir una unitat normativa".

El Tribunal acorda traslladar la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i al govern espanyol, així com a la Generalitat de Catalunya, que disposaran de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients.

Sobre els terminis i al·legacions que hauria de poder presentar la Generalitat, el Tribunal Constitucional suspèn aquesta possibilitat, ja que l'actual Govern està en mans de l'executiu central. El TC argumenta que ho fa "per tal d'evitar un conflicte en la defensa dels interessos de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de Catalunya", ja que seria el mateix Consell de Ministres qui haurà d'al·legar contra una decisió presa pel mateix consell.

Aquest temps de suspensió, però, s'acabarà en el moment en què hi hagi un govern a Catalunya i s'aixequi el 155. El TC en fa referència clara en la seva resolució: "Quedarà suspès durant el temps en què, en virtut de les mesures aprovades el passat 27 d'octubre, el Consell de Ministres exerceixi les funcions i competències que corresponen al Govern de la Comunitat Autònoma".

L'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament sobre el fons del recurs, puntualitza la nota que ha enviat el TC, i matisa que el tribunal "ha de resoldre una vegada estigui conclòs el procés".