El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha dit aquest dimarts que ignora si el nou president de la Generalitat, Quim Torra, buscarà un Govern alternatiu després que l'Executiu de Mariano Rajoy hagi bloquejat els nomenaments de consellers presos i exiliats. Si més no, s'ha mostrat convençut que haurà pactat amb la resta de forces independentistes una solució a aquest "embolic".

Als passadissos del Congrés, Tardà ha admès que desconeix els plans de Torra, que ha confirmat que manté la presa de possessió dels consellers del seu Govern per a aquest dimecres, a l'espera que el Govern espanyol aclareixi "en què es poden basar per no publicar un decret de nomenament" al Diari Oficial de la Generalitat (Dogc).

Tot i això, el dirigent d'ERC creu que el president català haurà acordat, amb els partits que conformen la majoria al Parlament, una sortida a una situació l'origen de la qual, ha recordat, es troba en la "incapacitat" del Govern espanyol per "reconèixer" els resultats de les eleccions del 21 de desembre del 2017.

"Sánchez s'ha passat al facherío"

En tot cas, Tardà ha censurat la decisió de l'executiu de Rajoy d'impugnar els nomenaments de Torra i l'ha acusat "d'utilitzar el poder de l'Estat" no només per "retorçar els drets civils", sinó fins i tot per "menysprear" el que els catalans van decidir en les urnes.

"Estem a l'inici d'un escac que cada vegada va adquirint la categoria de mat", ha assenyalat Tardà, qui ha lamentat que cada vegada més ciutadans espanyols "ovacionin i animin" l'Estat per "incrementar la repressió" a Catalunya.

"Crec que això és pa per avui i gana per demà per a la societat espanyola", ha augurat el portaveu d'Esquerra, abans de cridar els espanyols a "reaccionar" i "no deixar-se portar per la bogeria expressada per Ciutadans i permesa pel PP", així com per Pedro Sánchez, que s'ha passat al "facherío'".

Preguntat sobre el rebuig del Tribunal Superior del land alemany de Schleswig-Holstein a la sol·licitud de reingrés a la presó del president a l'exili Carles Puigdemont formulada per la Fiscalia alemanya a principis de mes, Tardà ha comentat que el Govern espanyol hauria de "mirar-se al mirall" i reconèixer que "algunes coses les estan fent molt malament".