El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha atacat de nou el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ha comparat amb el partit ultradretà Vox, que representa l'acusació popular contra els independentistes en la causa de l'1-O. Ha estat en una roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del PSOE, que aquest matí ha aprovat una declaració política "a favor de la dignitat, contra la xenofòbia i el supremacisme" en què es proposa sancionar els càrrecs públics que facin pronunciaments discriminatoris.

La declaració signada pel PSOE és un intent dels socialistes de vincular el president Torra amb un suposat supremacisme i una ideologia etnicista, un punt en el qual també ha insistit Sánchez en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva federal. Aquestes paraules entren en contradicció amb els múltiples oferiments de diàleg que ha pronunciat el cap de l'executiu català després d'assumir el càrrec.

Sánchez, que ja havia dit que Torra era el Le Pen català o bé un supremacista, avui ha parlat d'un "racista al capdavant de la presidència de Catalunya", un qualificatiu que ha fet extensiu a tot l'independentisme. De fet, el líder del PSOE ha arribat a dir que els "secessionistes" són la primera mostra que a Espanya ha arribat l'extrema dreta, com ja ha passat a altres països europeus amb moviments xenòfobs i antieuropeus.

Sánchez s'ha refermat en la unitat de les forces constitucionalistes, que ja van acordar rebutjar la publicació oficial dels consellers nomenats pel president Torra i, per tant, mantenir el 155 a Catalunya. El líder del PSOE aposta per una gran aliança amb el PP i Cs en un intent d'evitar el "trencament" d'Espanya, "la deriva del secessionisme i el supremacisme que representa el senyor Torra".

Sancions per la discriminació

Després de proposar adequar el Codi Penal al cas català reformulant el delicte de rebel·lió, el PSOE pretén ara, en un altre canvi prêt-à-porter, destinar la llei d'Igualtat de Tracte i No Discriminació —que actualment es tramita al Congrés— a sancionar les "actituds discriminatòries", especialment les de càrrecs públics amb responsabilitat política o institucional, com les del president Torra en els seus polèmics tuits i articles.

Pel PSOE, els comentaris de Torra són prou raó per impulsar una llei que serveixi per atorgar unes "mínimes garanties" als ciutadans perquè no hi hagi diferències en termes d'origen, ètnia, raça, religió o orientació sexual.

El gir del PSOE

Els socialistes han apostat les darreres jornades per una via més dura amb Catalunya, propera a les mesures per les quals aposten el PP i Cs. Així s'ha pogut veure amb les propostes que han vingut des de la cúpula del PSOE aquesta darrera setmana. Han proposat una reforma del Codi Penal per adaptar el delicte de rebel·lió a l'independentisme i l'obligació d'acatar la Constitució en els juraments de càrrecs polítics.