El president de la Generalitat, Quim Torra, ha llançat un advertiment al govern espanyol de Mariano Rajoy, a qui ha demanat que publiqui el nomenament dels consellers, inclosos els presos polítics i els exiliats. “Publiquin els nomenaments o haurem de prendre mesures legals”, ha afirmat el president Torra. A més, ha recordat que el jutge Llarena “hauria de decidir avui si deixa sortir Rull i Turull per ser investits", ja que l’acte de presa de possessió està previst per a demà dimecres.

Entrevistat a El món a RAC1, Torra ha assenyalat que ha enviat una carta al govern espanyol perquè “ens facin arribar els problemes que hi ha per investir els consellers”. Amb tot, Torra ha afirmat que de moment no ha tingut “cap contacte directe o indirecte amb Rajoy”, per afegir que "fins que no s'aixequi el 155 Millo no és un interlocutor vàlid per mi". Pel que fa a com desenvoluparien la seva feina els consellers a la presó o exili, Torra ha apuntat que "els consellers a l'exili haurien de parlar per videoconferència, i els presos treballarien a partir de visites a Madrid".

"Insult horrible"

A més, Torra s’ha mostrat dolgut pels durs insults que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li ha adreçat els darrers dies, titllant-lo de racista, recordant que històricament hi ha hagut molts nexes d’unió entre el socialisme i el catalanisme, fins al punt que “el PSOE i el catalanisme marxem junts a l’exili l’any 39”. “Agrairia que s’excusés”, ha assegurat Torra, que ha qualificat d’“insult horrible” les paraules de Sánchez.

Així mateix, Torra ha assegurat que “no ha quedat ni un insult lliure perquè m'adjudiquin", apuntant, això sí, que "s'han traspassat línies vermelles i s'han fet comentaris que em dolen molt", en especial als destinats a la seva filla, nascuda amb espina bífida. "Que s'insulti la meva filla pels seus defectes físics no es pot tolerar", ha afegit.

Despatx a la Casa dels Canonges

Torra, que ha assegurat que de moment ha ocupat un despatx a la Casa dels Canonges, on hi ha l'escriptori del president Companys, i que considera “secundari” el debat sobre on s’ha de situar, ha recordat que està en contacte amb Puigdemont “quasi cada dia” i ha considerat que cal “condemnar l’atac a Canet de dilluns”.

El president també ha assegurat que "Rajoy sap que obeiré la voluntat que expressi el poble de Catalunya en eleccions”. “Aquest és el meu límit", ha reblat.